Recept za kolutove od luka iz rerne

0
96
Kolutovi od luka
Kolutovi od luka

Recept za kolutove od luka iz rerneTzv. ‘onion rings’ su veoma popularna grickalica u SAD-u.

Obično ih umaču u kečap, a uz njih se sjajno slaže pivo. Onion rings se inače prže u ulju, budu fenomenalno hrskavi i zarazni. Ja sam ih pekla u rerni i zahvaljujući sastavu mase u koju se umaču, zadržali su hrskavost. Jedini nedostatak ovakve pripreme je sporost, jer na jedan pleh od rerne može stati jedna glavica luka, a to je dovoljno za dve osobe. Ako imate veće društvo, trebaće vam bar tri ture.

Sastojci

– 1 velika glavica luka

– 500 ml kefira (može i jogurt)

– 2 belanceta

– 40 g integralnog pšeničnog brašna

– 60 g kukuruznog brašna

– 30 g prezli

– 1/2 kašičice soli

– 1/4 kašičice bibera

– 1/4 kašičice aleve paprike

– oko 50 ml ulja

Luk očistite i osecite na kolutove. Kolutove razdvojite u prstenove. Stavite ih u činiju i prelijte kefirom tako da luk bude bar delimično potopljen. Ostavite da stoji 4-5 sati ili preko noći. Sudeći po autorki originalnog recepta ovaj korak je važan i učiniće luk mekšim.

Pročitajte i  Posni kolači za slavu: 13 recepata za posne kolače koje ćete obožavati.

Uključite rernu na 220 °C. Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje (nije neophodno) i malo poprskajte uljem.

U jednoj činijici viljuškom umutite belanca da samo malo zapene. U drugoj, široj, a plićoj činiji izmešajte obe vrste brašna, prezle, so, biber i alevu papriku.

Prstenove luka vadite iz kefira, malo ocedite, umačite u belanca, pa u smesu od brašna tako da se oblože sa svih strana. Ređajte ih na pripremljeni pleh i nastavite dok ne potrošite sav luk. Poređan luk poprskajte sa uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Nakon tog vremena izvadite pleh, kolutove luka okrenite i pecite još 5-10 minuta. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.

Služite čim se malo prohladi, tada su najukusniji. Možete napraviti sos od kisele pavlake, kojoj dodajte malo domaćeg kečapa ili paradajz sosa, so i biber.

Mimis kingdom


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.