Omiljeni ukusi su najmoćniji prozor u podsvest i otkrivaju brojne tajne temperamenta, poput tipa društvenosti, sklonosti pustolovini, ali i flertu i riziku…

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim limunima ili slasnim kolačima usko je povezana sa karakterom, tvrdi američki neurolog dr Alan R. Hirš u knjizi “Koji je ukus vaše ličnosti?”.

Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, sproveo je više od 200 istraživanja o neurološkim reakcijama signala ukusa i otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.

reklame

Baš kao što miris iz detinjstva može trenutno da vas vrati u period kad ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti.

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti i u društvu manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između ofingera gotovo isti.

omiljeni-ukusi-vam-otkrivaju-psihu-koji-je-ukus-vase-licnosti-2a

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod tim podrazumevaju i druženja sa ljudima koji im nisu važni.

Ali, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima, pa rado eksperimentišu sa novim začinima…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.