Omiljeni ukusi su najmoćniji prozor u podsvest i otkrivaju brojne tajne temperamenta, poput tipa društvenosti, sklonosti pustolovini, ali i flertu i riziku…
Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim limunima ili slasnim kolačima usko je povezana sa karakterom, tvrdi američki neurolog dr Alan R. Hirš u knjizi “Koji je ukus vaše ličnosti?”.
Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, sproveo je više od 200 istraživanja o neurološkim reakcijama signala ukusa i otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.
Baš kao što miris iz detinjstva može trenutno da vas vrati u period kad ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti.
Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti i u društvu manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između ofingera gotovo isti.
Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod tim podrazumevaju i druženja sa ljudima koji im nisu važni.
Ali, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima, pa rado eksperimentišu sa novim začinima…