Od čega zavisi oblik i veličina grudi?

Grudi nikada nisu jednake veličine i verovatno nema savršeno simetričnih grudi, osim onih korigovanih estetskim operacijama. Njihove karakteristike određuju razni faktori.

Oblik i veličina grudi, kao i njihova punoća zavisi od:

oblik-i-veličina-grudiGenetike

Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni takođe utiču na nivo hormona, koji sa svoje strane utiču na tkivo u grudima određujući im gustinu, ali i izgled kože. Genetske karakteristike žene mogu povući s obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genetskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih ženskih atributa.

Težine

reklame

Bez obzira kolika je veličina vaših grudi veliki deo njih ustvari je masno tkivo. Zato nije uopšte čudno da se i grudi povećavaju ukoliko se gojimo. Ali na koji način će se vaše grudi menjati dok dobijate ili gubite kilograme zavisi i od gustine vaših grudi. Žene s čvršćim grudima imaju manje masnog tkiva i manje će im se menjati oblik grudi prilikom oscilacija u kilaži.

Godina

Kao i kod svega drugog, gravitacija utiče i na izgled grudi. Vlaknaste strukture u dojci tzv. Cooperovi ligamenti pomažu da grudi stoje uspravno. Tokom vremena oni se mogu istrošiti i rasategnuti, tako da slabije podržavaju tkivo grudi. Neminovna posljedica toga su opuštenije grudi.

Trudnoće i dojenja

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti u pređašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj “danak” i promeniti izgled dojki. Ali kako i na koji način opet zavisi od tkiva i gustine dojki i promenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. Jedno je sigurno, zbog promena na grudima nastalih dojenjem, nijedna mama verojatno ne žali.

Vežbanja

Iako je uvreženo mišljenje da vežbom možemo malo učvrstiti grudi, istina je da na oblik grudi vežbanjem baš i ne možemo uticati. Naime, grudi se nalaze na pektoralnom mišiću, ali nisu njegov deo. Vežbanjem, dakle, možemo ojačati taj mišić, ali veličinu i oblik dojke ne možemo promeniti. Kod nekih profesionalnih sportistkinja grudi deluju manje, ali to je zbog toga što u njima imaju manje telesne masnoće.

avaz.ba

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.