Nisu samo ogledalo duše: Od boje očiju zavisi koliki ti je prag bola, ali i koliko ti treba da se napiješ

0
775
Nisu samo ogledalo duše: Od boje očiju zavisi koliki ti je prag bola, ali i koliko ti treba da se napiješ

Zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Pitsburgu, sada se zna da boja očiju pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, kao i ko je za koje sportove talentovan

Za oči se odavno zna da se u njima odslikavaju sreća, tuga, patnja, bes… Međutim, zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Pitsburgu, sada se zna da njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, kao i ko je za koje sportove talentovan.

Plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima, pokazalo je istraživanje. Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa tamnookim osobama.

Zašto je to tako? Naučnici su odgovor pronašli u genima. Prvo, postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Međutim, osim što “boje” oči, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, primera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena, postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gde je neophodno planiranje, poput igranja golfa.

Pročitajte i  Svi problemi sa suprotnim polom vuku korene iz detinjstva: Ovako vam odnos sa roditeljima uništava ljubavni život

novosti.rs