pišite da smršate

Verovali ili ne, stručnjaci smatraju da vam od velike pomoći dok pokušavate da smršate može biti – pisanje! Evo o čemu je reč…

Mislite da dnevnike pišu samo devojčice? Varate se!

“Vaš nesvesni deo uma vam govori jednu stranu priče”, kaže Brajan Graso, lifecoach iz Montreala. “Ta priča je sastavljena od percepcije, očekivanja i uverenja koja ste razvili tokom života, a bilo da su ona istinita ili ne, vi i dalje verujete u njih”, kaže Graso.

reklame

Možda ne shvatate sada, ali vaše misli vam poručuje da ne možete da smršate, da ne možete da izgradite mišiće ili da postanete srećnija, zgodnija, uspešnija osoba. Ali priča, je na kraju krajeva, samo priča. Može da bude promenjena i mora da bude ponovo napisana, jer ćete samo tako izbeći samosabotažu i početi da uviđate svoje rezultate.

Zato je pravo vreme da počnete da pišete novu, bolju priču – bukvalno.

SAMO PIŠITE

Evo kako to funkcioniše: odvojte nekoliko minuta, sedite i napišite na parčetu papira (ili otkucajte na laptopu) ono što iskreno mislite.

Za početak se zapitajte: “Šta mogu da uradim drugačije kako bih smršao ove godine/nabildovao mišiće/promenio svoje telo ove godine?” A onda odgovorite na pitanje.

“Ali nemojte se truditi da zvučite optimistično. Samo pišite ono što vam prvo padne na pamet. Ono što budete pisali na papiru predstavlja nesvesni deo vas”, kaže Graso.

Spremite se za mnogo negativnosti i pesimizma. Možda ćete se isprva suočite sa lošim mišljenjem o sebi, ali ćete shvatiti da morate da se rešite negativnosti ako želite da uspete.

Stalnim pisanjem beležaka i iskrenih ispovesti, bićete u stanju da uvidite obrasce u vašem razmišljanju i da postanete sposobni da ih zaustavite, jer razlog vašeg nezadovoljstva se nalazi u vašem umu, a sada ćete postati sposobni da ih ispravite.

Pišite kad god možete. Idealno bi bilo da beležite svoje misli nekoliko puta nedeljno, od 5 do 20 minuta.

Studija čiji su rezultati objavljeni u magazinu Annals of Behavioral Medicine je otkrila da pisanje poboljšava mentalno zdravlje, snižavajući krvni pritisak, poboljšavanjem imunog sistema i povećavajući fitnes performanse.

menshealth.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.