Jednoga dana u albanskom selu Potok čovek je uhvatio vuka. Držao ga je u malom kavezu, ali nije imao čime da ga nahrani…

Rešio je da u kavez sa vukom stavi ostarelog magarca koji više nije bio sposoban za rad, kako bi ga vuk pojeo.

Magare mu je godinama služilo i pomagalo u poslovima, ali ga je stigla starost i više mu nije bilo korisno.

reklame

Čovek je očekivao da će se ogladneli vuk okomiti na magare čim ga ugleda. Međutim, umesto očekivane borbe na život i smrt, desilo se nešto potpuno neobično i nesvakidašnje. Ova dva nesrećna stvorenja su se istog momenta sprijateljila.

Priča o neobičnom prijateljstvu pitome životinje i divlje zveri ubrzo se proširila po selu, a zatim je stigla i na internet. Ljudi širom sveta su počeli da potpisuju peticiju da se vuk i magare oslobode. Potpise i pisma slali su direktno na adresu albanske vlade.

Pod pritiskom javnosti ministarstvo za životnu okolinu Albanije izdalo je naređenje da se vuk pusti na slobodu, a život magarcu poštedi.

Tako je magare pušteno da ostatak života proživi na ograđenom pašnjaku, a vuk je pušten u šumu.

Međutim, vuk još uvek povremeno prolazi poired pašnjaka i posećuje svog druga iz zarobljeništva.

Ova priča o magarcu i vuku je dokaz da potpisivanjem peticija ipak možemo promeniti nešto i da to nije uzaludan posao. Ne odustajte nikad! Neka se čuje i vaš glas. Progovorite u ime onih koji ni prava ni glasa nemaju.

“Svako živo stvorenje drhti pred nasiljem, svako se plaši smrti i svako voli život. Zamislite sebe u njihovoj koži. Naučite da vidite sebe u drugima. Kada to učinite nestaće nasilja, nećete više biti sposobni drugome da nanesete zlo.” – Buda

besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.