Nebeski vodič za ljubavnu sreću
Nebeski vodič za ljubavnu sreću

Nebeski vodič za ljubavnu sreću: Obdaren ogromnom energijom, filozof, cenjeni autor 160 knjiga i zanimljiv predavač, dr Žerar Enkos (1865-1916), poznatiji pod pseudonimom Papus, u svom delu Božanstvene umetnosti, u briljantnom ‘Eseju o ženskoj politici’ – poglavlje o Fiziognomici, rezimira ženske naravi i formuliše adekvatan pristup i ophođenje.

Ovde ćemo se zadržati na onome što je manje poznato, a to je dijagnosticiranje ‘ženskog tipa’ na osnovu karakterističnih obeležja dominantne ženske naravi i preduzimanju odgovarajućeg ‘tretmana’ koji će mane i poroke lepšeg nam pola ublažiti i učiniti podnošljivim.

Da li je to još jedan pokušaj da se žena liši duha i zatvori u biološko carstvo prepoznatljivih tipova ili nam veliki mag zapadnjačke ezoterije pokazuje kako da izbegnemo katastrofe sentimentalnog života, koje moderna nauka, ukočena u svojoj pedanteriji, nikad nije mogla da predvidi.

reklame

Papus razlikuje četiri osnovna tipa žena sa manje ili više jasno izraženim karakteristikama.

MIRNA

Fizički, mirnu ženu prepoznajemo po sitnom koraku, svetlom tenu, njenoj uglavnom plavoj kosi, konkavnom – prćastom nosu zaobljenog vrha, punijim i belim, ali mekanim usnama. Rukopis joj je zaobljen, uniforman i gotovo nalik na kaligrafiju. Voli sanjarenja i nije ekspanzivna. Kao velikom sladokuscu, mali porok joj je proždrljivost. Obično je smatraju lenjom. Zadovoljstvo za nju izvire uvek iz pasivnosti njenog bića. Može biti odličan muzičar, premda više voli slušanje nego izvođenje.

Ne propustite: Da li je na mene bačena crna magija: Da li ste pod lošom ljubavnom, neplodnom, ili nekom drugom crnom magijom

Nebeski vodič za ljubavnu sreću: Osećanja zauzimaju glavno mesto u životu ‘mirne’. Svaka ljubav, barem u početku, mora biti sentimentalna i romantična. Međutim, uspeh neke ljubavi zavisi isključivo od insistiranja i smelosti njenog udvarača. Vrlo je uredna i odlično se razume u vođenje domaćinstva, pod sulovom da ima dovoljnan broj sluškinja, bez kojih bi uvek bila u zakašnjenju.

Kod takve prirode, memorija je odlična, mada valja precizirati da se odnosi prvenstveno na imena i datume. Spore je, ali efikasne inteligencije, naročito kad operiše sa konkretnim činjenicama. Slaba volja, uvek spremna na povlačenje, u borbi se manifestuje prvenstveno snagom inercije. Mašta i kod ‘mirne’ radi, ali samo u trenucima odmora. Senzibilnost joj je slabo razvijena.

Nebeski vodič za ljubavnu sreću
Nebeski vodič za ljubavnu sreću

AKTIVNA

Aktivnu ćemo fizički prepoznati po krupnim i brzim koracima, crvenom tenu, crnoj kosi (ređe plavoj, a češće riđoj), konkavnom nosu šiljastog vrha, punačkim, crvenim i čvrstim usnama. U neodlučnom rukopisu koji ide u cik-cak mnoga slova su loše oblikovana. Aktivna voli, kao što joj ime kaže, akciju i vrlo je ekspanzivna. Njen mali porok je lažljivost, ali je, zauzvrat, smatraju strastvenom. Zadovoljstvo za nju izvire uvek iz aktivnosti njenog bića. Voli putovanja, a kao umetnika najčešće ćemo je sresti u pozorištu i na koncertu.

Entuzijazam kod nje igra presudnu ulogu u životu i zato sve njene ljubavi trebalo bi u početku da budu strasne. Međutim, uspeh u ljubavi zavisiće jedino od umešnosti i strpljenja koje će njen partner suprotstaviti njenom besu i svadljivosti. Aktivna drži svoje ormane u redu. Stvari se u njenoj sobi ne odlažu slučajno, jednom mesečno ili ređe. Ona dobro vodi svoje domaćinstvo, ali svojim sluškinjama opasno zagorčava život. Brzina je ideal koji nastoji da dostigne u vođenju kuće.

Ne propustite: Da li ste potomak bogova: Ljudi sa negativnom krvnom grupom se smatraju svetim ljudima

Kod takve prirode pamćenje je brzo, ali fugativno – uglavnom memorija mesta i boja. Inteligencija i sposobnost asimilacije su joj veoma razvijeni. Nebeski vodič za ljubavnu sreću: Volja je slaba, ali je njeno odsustvo prerušeno tvrdoglavošću i besom. Kod nje mašta mnogo radi, naročito pred trećom osobom i u govoru. Vrlo je senzibilna.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...