Ne zavaravaj sebe da činiš dobro za svoje zdravlje: Isto ti je ako popušiš pet cigara ili dve pakle dnevno, a evo i zbog čega
Ne zavaravaj sebe da činiš dobro za svoje zdravlje: Isto ti je ako popušiš pet cigara ili dve pakle dnevno, a evo i zbog čega

Mnogi smatraju da na njihovo zdravlje ne utiče značajno to što popuše nekoliko cigara dnevno, ali varaju se.

Nekoliko cigara dnevno šteti plućima skoro isto kao i dve paklice cigareta dnevno, pokazalo je novo istraživanje.

Doktori sa Kolumbija univerziteta nakon sprovedene studije tvrde da pušenje nekoliko cigareta dnevno šteti ljudima mnogi više nego što misle. Oni su testirali funkcije pluća 25.000 volontera, od kojih su neki pušači, neki bivši pušači, a ima i onih koji nikada nisu povukli ni dim, piše mondo.rs.

reklame

Rezultati su pokazali da plućne funkcije kod “teških” pušača – oni koji puše 30 i više cigareta dnevno – opadaju za 11,24ml godišnje više nego kod nepušača.

U poređenju sa tim, kod onih koji pušte manje od pet cigareta dnevno, stopa opadanja plućnih funkcija je 7,65ml godišnje.

Naučnici su izračunali da ljudima koji puše nekoliko cigara dnevno za godinu dana pluća “gube” funkcije koliko ozbiljnim nikotinskim zavisnicima za devet meseci.

Plućne funkcije mere se količinom vazduha koji osoba može da udahne i izdahne, a posle 20. godine te funkcije prirodno počinju da opadaju.

“Pušenje nekoliko cigareta dnevno je mnogo rizičnije nego što ljudi misle. Razlika u funkcionisanju pluća nekoga ko puši pet cigareta dnevno i nekoga ko puši dve paklice dnevno je relativno mala”, kaže vodeća autorka studije dr Elizabet Olsner.

Ona savetuje svima, bez obzira na to koliko puše, da se reše ove ružne navike koja im uništava zdravlje.

Elem, studije su pokazale da se pluća pušača ne vraćaju “u normalu” ni nekoliko godina nakon prestanka pušenja. Kod bivših pušača plućne funkcije opadaju za 1,57ml godišnje i taj broj se ne vraća na nulu najmanje 30 godina, tvrde naučnici.

Pušenje povećava rizik od neizlečivih hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti, a to je takođe i najveći uzrok raka koji se može izbeći.

loading...