posao iz snova

Ovo je vest koja je digla internet na noge i izazvala buru reakcija. Međutim, samo je delimično tačna.

Ne, NASA vam neće platiti 18.000 dolara da budete stondirani 70 dana, ali evo za šta hoće:

reklame

Sigurno se nekad maštali o poslu na  kome ćete primati platu da ne radite skoro ništa. Među poslovima iz mašte oduvek su najpopularniji bili probač dušeka i degustator hrane. Međutim, NASA ovog puta nudi nešto još fantastičnije. Otvoren je konkurs za posao na kome se od vas traži da ležite u krevetu više od tri meseca. Ovo sigurno mnogim lenjivcima zvuči kao posao iz snova.

Ipak, iz NASA-e naglašavaju da su im za ovo isključivo potrebni fizički i mentalno zdravi ljudi koji vode zdrav i aktivan život i nisu navikli na duge periode lenstvovanja.

Naime, NASA trenutno traži dobrovoljce koji će učestvovati u najnovijoj studiji. Reč je o proučavanju ljudskog oranizma u stanju mirovanja kroz duge vremenske periode. Ovo istraživanje treba naučnicima da pruži dragocene informacije kojima će poboljšati uslove života astronautima na dugačkim svemirskim putovanjima u nultoj gravitaciji.

Učesnici istraživanja će morati da provedu 70 dana u krevetu. Za to vreme moći će da čitaju knjige, skajpuju, četuju, koriste internet i rade sve ostalo šta im padne na pamet (dobro, ne baš sve), a moguće je izvesti bez ustajanja iz kreveta. Za atrofiju mišića koju će učesnici zaraditi tokom istraživanja, biće nagrađeni sa 18.000 dolara.

Ovo istraživanje ima tri cilja:

  1. Da ustanovi kako dugački periodi mirovanja utiču na ljudsko telo i psihu, i kako takve psihičke i fizičke promene mogu uticati na tok misije.
  2. Razumevanje uticaja koji izmenjeno psihičko i fizičko stanje čoveka može imati na njegovu sposobnost da obavlja zadatke.
  3. Priprema odgovarajućih mera za rešavanje problema koje teški uslovi mogu izazvati na svemirskim putovanjima.

Ispitanici će biti podeljeni u dve grupe: Jedna grupa će raditi vežbe, a druga neće.  Celokupno istraživanje trajaće između 95 i 105 dana, u zavisnosti kojoj grupi ispitanik pripada. Prvih 13/21 dan moći će slobodno da se kreću u okviru ustanove. Nakon toga sledi period strogog mirovanja  koji će trajati 70 dana.

Tokom celog istraživanja obavljaće se različiti medicinski testovi. Proučavaće se kosti, mišići, srčana funkcija, krvni sudovi, nervni sistem, probavni trakt i imuni sistem ispitanika.

Da li vam još uvek ovo deluje kao posao iz snova? Sigurno je da ovako dugačak period mirovanja ima brojne negativne posledice na ljudski organizam i može biti krajnje mučno iskustvo, ali makar znate da ćete svojim minimalnim naporom doprineti mnogo razvoju čovečanstva i pomoći prvim astronautima koji će u skorije vreme krenuti na putovanje bez povratka i kročiti na Mars. A tu je i ne tako zanemarljiva suma novca.

besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.