Slatko-kisele ćufte
Sos:
240 g pirea od ananasa
240 g paradajz-sosa
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika šećera
Ćufte:
750 g mlevene junetine
1/3 šolje prezli
2 jajeta, blago umućena
1 kašičica čilija u prahu
¼ kašičice mlevenog kima
¼ kašičice soli
Priprema sosa:
Stavite ananas, paradajz sos, sirće i šećer u posudu za pečenje. Promešajte. Pokrijte folijom i ostavite rupicu kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Stavite u mikrotalasnu na najjače na 5 minuta. Ostavite sa strane, pokriveno.
Priprema ćufti:
U većoj činiji pomešajte teletinu, prezle, jaja, čili, kim i so. Uzimajte po 1 kašiku mase i oblikujte u ćufticu. Uradite to sa celom smesom od mesa.
Veću posudu za pečenje namažite uljem. Polovinu ćuftica stavite u posudu, pokrijte folijom sa rupicom za cirkulisanje vazduha i kuvajte na najjačem oko 4 minuta. Prebacite ćuftice u činiju, pa ponovite postupak sa preostalim ćufticama. Pomešajte sve ćuftice sa sosom.
Pokrijte i ostavite rupicu za cirkulaciju vazduha pa na najjačem kuvajte 4 minuta. Izvadite iz rerne, promešajte, ponovo pokrijte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.