Mislite da se u mikrotalasnoj ne može raditi ništa više osim podgrevanja hrane? Razmislite opet. Danas vam dajemo recepte zbog kojih ćete se ponovo zaljubiti u ovu rernicu.
Povrće iz mikrotalasne rerne
Želite da jedete više povrća, ali ne znate kako da ga skuvate? Probajte ovako jer studije pokazuju da ovako u povrću ostaje više hranljivih sastojaka.
Stavite povrće u činiju sa manjom količinom vode i pokrijte folijom koja je bezbedna za upotrebu u mikrotalasnoj rerni. Ostavite manji deo otvoren tako da vazduh može da cirkuliše i uključite na visoku temperaturu.
Vreme kuvanja varira – lisnatom povrću je potrebno 1-2 kašike vode na 500 g i dužina kuvanja je oko 5 minuta; zeleno povrće kao što je boranija zahteva oko 4 kašike vode i kuva se oko 8 minuta; povrće velike gustine kao što je šargarepa i isečen krompir zahtevaju oko 6 kašika vode i kuvaju se oko 10 minuta.
Svinjska rebarca
1/4 šolje marmelade od pomorandže
3 kašike soja sosa
3 kašike džema od šljiva
2 kašike pirinčanog sirćeta
½ kašičice belog luka u prahu
1,3 kg svinjskih rebaraca
U manjoj činiji pomešajte marmeladu, soja sos, džem, sirće i beli luk u prahu. Pokrijte folijom kao u receptu za povrće, pa kuvajte u mikrotalasnoj na najjačem oko 3 minuta.
Rebarca poređajte u posudu za pečenje, Pokrijte folijom, ali ostavite rupicu da vazduh može da cirkuliše, pa uključite mikrotalasnu na srednju temperaturu na 25 minuta. Nakon toga pažljivo odlijte tečnost koja je iscurela iz rebaraca.
Premažite rebarca sa ½ šolje sosa. Pokrijte i kuvajte na najjačem 5 minuta. Ostavite da odstoji pokriveno oko 10 minuta, pa poslužite sa preostalim sosom.
…Nastavak na sledećoj strani…