11 rečenica koje otkrivaju depresivnu osobu
Najgori mesec u 2018. godini za svaki horoskopski znak

Kada se osoba bori s nekim problemom povezanim s psihičkim zdravljem, uglavnom ti ga neće direktno izložiti jer ih je možda sramota ili ne žele da te opterećuju. Možda neko pokuša da ti nešto natukne, a da bi prepoznala da se radi o problemu, probaj da pronađeš ove kodove u njihovim rečima.

Zdravstveni časopis The Mighty podelio je kodove koje su s njim podelili oboleli od depresije, a koje koriste u svakodnevnom govoru kada žele da prikriju da se ne osećaju dobro zbog svog stanja. Prepoznaj ih kod svojih prijatelja i porodice i pomozi nekome već danas.

“Ne osećam se dobro”

reklame

Kada neko ovo kaže, uglavnom se pretpostavlja da je fizički bolestan, da tu osobu muči prehlada ili nešto slično. No, većinom to predstavlja probleme s depresijom i anksioznošću koje mogu iscrpiti energiju iz čoveka do te mere da se ‘ne oseća dobro’.

“Živi se…”

Poprilično generičan odgovor koji ne mora, ali svakako može da krije značenje da se ova osoba bori svaki dan sa svojim stanjem bez obzira koliko ga ono umara.

“Nisam dobro spavao/la prošle noći”

Na ovaj je način mnogo lakše opravdati svoje umor od depresije nego obašnjavati od čega je uistinu osoba iscrpljena.

“Imam previše toga”

Ovo depresivne osobe uglavnom govore kada ih preplave misli i ne mogu da pronađu način kako da objasne nekome svoja osećanja.

“Malo sam umoran/a”

Tu se ne radi o vrsti umora koja se može izlečiti kvalitetnim spavanjem. Spomenuti umor zbog depresije razlog je zašto ovo neke osobe govore.

“Danas mi jednostavno ne ide”

Kod za: “ne osećam se kao ‘ja’ i to me poprilično plaši”. Iako ovakvi dani nisu preterano česti kod nekih bolesnika, i dalje se događaju i tada je osoba obolela od depresije u velikom strahu – boji se da će se raspasti i da joj treba jača terapija.

“Dobro sam”

Ako te osoba uverava da se oseća istinski dobro, mogla bi da laže kako bi izbegla objašnjenje zašto nije. Neki su od bolesnika rekli kako kod njih to gotovo nikada ne znači da su uistinu dobro.

“Dosadno mi je”

To uglavnom znači da se osoba oseća toliko bolesno i iscrpljeno da je jedva prošla kroz dan i ne da joj se apsolutno ništa.

“Držim se”

Ovo uglavnom kažu depresivne osobe kada ne žele nekoga opterećivati svojim stanjem i žele što pre da završe razgovor o tome.

“Slušam mnogo muzike u poslednje vreme”

Muzika je ponekad izlaz za one osobe koje imaju puno stvari koje im se motaju po glavi i treba im nešto čime će ‘stišati buku’.

“Ne želim da budem sam/a danas”

Radi se o alarmantnoj situaciji u kojoj osoba traži pomoć ali ne zna kako bi je zatražila.

zdravakrava.24sata.hr

loading...