Raskidi su gadna stvar, bilo da do njih dolazi odlukom jedne strane ili ste se odaljili i otkrili ”nepremostive razlike”. Kako god, čini ti se da je tvoj život završen i da je došao kraj sveta. E pa nije! Iako ti se u prvi mah čini da to kako se osećaš zbog rastanka nikad neće proći, imamo dobru vest- sve prolazi, samo je pitanje šta ćeš sa sobom dok ponovo ne postaneš ona stara, tj. apgrejdovana verzija sebe od pre.

Umni ljudi su poodavno provalili da postoji 6 faza nakon raskida: poricanje, povlačenje, bes, otkrivanje gubitka, oživljavanje prošlosti i konačnog prihvatanja. Kod svakog je individualno koliko koja traje a, bogami, i ko se kako ponaša, jer dok jedna ozbiljno razmišlja o odlasku o manastir, druga se oštri da se baci u rebound vezu sa onim što ju je smarao pre tri meseca kad je cvetala od zaljubljenosti. A pošto se sve lakše preživi uz muziku, Besno pile je rešilo da se napravi pametno i da ponudi same bisere svetske i regionalne diskografije za svaku fazu posle raskida.

Poricanje

Više niste zajedno ali u dubini duše tripuješ da je to samo privremena odluka i da će već neko, tj druga strana da se opameti i poželi da se vrati na staro. I tako ti sediš i čekaš, a za to vreme pokušavaš da digneš sebi moral uz disko ritam sa Strech- Why did you do it , kad te već malo popusti onda ide Massive Atack- Live with me, pa se opet kuražiš uz Hi Gloss- You’ll never know. E kad te već savlada umor, tu je Sia i njena sjajna obrada Go to sleep od Pretendersa. Za ovu fazu je karakteristična nezvanična ženska himna grupe Reamonn- Supergirl, jer nema te koja sebe ubediti neće da je superdevojka, a takve ne plaču, kako već pesma kaže.

reklame

Povlačenje 

Nada da će se nešto promeniti u vašu korist raspršila se ko mehur od sapunice. Sad definitivno shvataš da dalje moraš sama. Uzalud te drugarice cimaju da izađeš iz stana, tebi je lakše da se samosažaljevaš u svoja 4 zida. Za tu zgodu ko poručene su: Bili Holidej i Good Morning Heartache, Love is a Losing Game Ejmi Vajnhaus, Peace by peace Keti Melua, 20- 30 godina od Ane Stanić, No doubt – Don’t speak ili Tibet od Poslednje igre leptira… Ali ništa te više neće prvo ubiti u pojam, a potom spremiti za narednu fazu od besomučnog slušanja Morisija i You have killed me.

Bes

I onda jednog dana kao da ti neko skine ružićaste naočare i tvoj bivši više nije polubožanstvo već poludebil koji se ponaša ko nesigurni pubertetlija pa si ljuta i na njega, a bogami i na sebe što ranije nisi uvidela sa kim si bila. Ako su zbog čega braća Jelić osnovali YU grupu, to je sigurno zbog Zaboravi/Ne zovi, jer je više nego dobra za izbacivanje postraskidne negativne energije. U tu svrhu mogu poslužiti i Rain on your Parade od Dafi, David Guetta&Sia- Titanium, Erase/Rewind od Kardigansa, pa i Džiboni sa Oslobodi me, uz nezaobilaznu I will survive Glorije Gejnor, mada ništa lošija nije ni verzija grupe Cake. Ipak, kraljica pesama u ovoj kategoriji je Ma ko te jebe od Delče. Ako ti bivša/bivši ovu pesmu ne posveti, smatraj da niste ni bili stvarno zajedno.

Otkrivanje gubitka 

Više ni ne besniš, samo ti je muka od stanja u kojem si a ne znaš kako da se pokrpiš. A kako najbolje ožaliti završenu ljubav nego uz Skorpionse i Still loving you, Koldplejev Scientist, No need to arque od Krenberiza ili Crowded House- Don’t dream its over? Za konačno suočavanje sa samim sobom preporučljive su Ruske šume (Kasno je za ljubav) od Urban&4, ali se ipak najkvalitetnije plače uz Adele i Don’t you remember.

Oživljavanje prošlosti

Dosta vremena je prošlo, ali ne i dovoljno da bi u svojoj glavi konačno stavila tačku. Vraćaš se u normalne tokove života ali ti na prepad pred očima iskoče slike njega kako te je gledao ko zaljubljeni tetreb i to je dovoljno da se vratiš 2 koraka unazad. Dok ćutiš i čekaš da prođe, najbolji lek su Cure- Love song, INXS- Never tear us appart, JINX i Da smo se voljeli manje, Ejmi Mekdonald i Run, ali i prilično živahna Tebe sam voleo od 357.

Konačno prihvatanje 

Ok, kao prošlo je i niko umro nije. Konačno možeš da kažeš sebi da je možda bolje što niste ostali zajedno, a da zaista tako i misliš. Dodatna doza samopouzdanja stiže od Šade i Soldier of love, grupe Travis- Love will come through,Gabrielle – Rise, The Avalanches –Since I left you, ali zatvaranje starog poglavlja ipak najbolje ide uz Robi Vilijamsa i No regrets.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.