kako se osećamo posle vođenja ljubavi
kako se osećamo posle vođenja ljubavi

Evo kako se osećamo posle vođenja ljubavi: Iako postoji dobro poznato muišljenje da se muškarci uvek osećaju sjajno nakon seksa, očigledno to nije uvek slučaj…

Seks je prilično jednostavan dok se ne završi. Čim se završi orgazam, počinje nova, potencijalno zbunjujuća faza seksa, a za neke, taj period može biti strašan. Osećaj tuge koji prati orgazam je među psiholozima poznat kao “post koitalna disforija” (PCD). Iz više razloga, stanje je proučavano samo kod žena, ali su naučnici koji stoje iza nedavnog članka objavljenog u “Journal of Sex and Marital Therapy” po prvi put pitali muškarce kako se oni osećaju nakon orgazma.

PCD se definiše kao vrsta “disforije”, jer negativna osećanja nisu u skladu sa “pozitivnim emocionalnim iskustvom” koje se obično povezuje sa seksom. To stanje se najčešće javlja kod žena, ali u novoj studiji, autori na čelu sa profesorom Robertom D. Švitcerom, su proučavali podatke o seksualnom životu 1.208 muškaraca i otkrili su da i muškarci doživljavaju PCD.

reklame
kako se osećamo posle vođenja ljubavi
kako se osećamo posle vođenja ljubavi

Od muškaraca koji su popunili anonimne anketne upitnike, 41 posto je doživelo PCD tokom svog života, 20 posto je to učinilo u poslednje četiri nedelje (za vreme istraživanja), a tri do četiri posto ga je doživljavalo redovno. U celini, ove brojke su i dalje niže od onih prijavljenih za žene, ali su i dalje dovoljno značajne da se ne ignorišu.

Ne propustite: Zaboravite pozu 69: Posle ovoga će vam seks biti najbolji na svetu

Postoji niz faktora koji su povezani sa PCD-om kod žena, kao što su psihološki sters, seksualna disfunkcija i istorija zlostavljanja. Kao što je tim naučnika otkrio u novoj studiji, isto važi i za muškarce, mada se nikad ranije nije istraživalo. Taj nedostatak istraživanja o muškom PCD-u, u velikoj meri je rezultat kulturnih pretpostavki koje kažu da se muškarci uvek osećaju dobro nakon seksa. Ali očigledno, to nije uvek slučaj.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...