LJUBAVNI PROBLEMI

LJUBAVNI PROBLEMI: 50 apsolutno najboljih ljubavnih saveta i rešenja

Zaljubiti se? To je lako. Ostati zaljubljena? Ne uvek… Obratite pažnju na kratak kurs iz ljubavne realnosti!

Da bismo napravili spisak najbitnijih saveta, analizirali smo razmišljanja vrhunskih psihologa, terapeuta, istraživača i stručnjaka za ljubavno posredovanje i tako doznali tajne harmoničnog funkcionisanja tih komplikovanih, ali tako divnih muško-ženskih odnosa. Eksperti izdvajaju pet glavnih faza ljubavi, od kojih svaku odlikuju vrlo karakteristične dileme. Izolovali smo na najkorisnije odgovore – ukupno 50! Jer, čak i ako niste sasvim sigurni kuda ide vaša veza, zar svakako ne biste voleli da vam to putovanje u nepoznato bude prijatno?

9 stvari koje ne raditi na Facebook-u kada ste u vezi!

U požudi

1  Najbolje da ne spavate sa momkom na prvom sastanku ako želite nekakvu budućnost sa njim. Da, mnoge veze tako počinju, ali postoji rizik da vas svrsta u kategoriju šema za jednu noć.
2 Ne glumite da vas zanimaju njegovi hobiji, jer istina će na kraju svakako izaći na videlo.
3 Kada vam momak kaže da ne želi ozbiljnu vezu, recite to prijateljici ili zapišite. To će vas primorati da prihvatite činjenicu da on to misli… Jer zaista jeste tako.
4 Na izlascima uživajte u trenucima sadašnjim. To znači da ne treba da pričate sa njim o budućnosti ili se preispitujete da li je on onaj pravi – sve do četvrtog sastanka. Otprilike prvih mesec dana jedino što treba da radite jeste da se dobro zabavljate.
5 U krevetu se usredsredite na sopstveno zadovoljstvo. Ako se previše koncentrišete na pokazivanje svih svojih veština i umeća, zaboravljate da uživate (a time i njemu uskraćujete mogućnost da uživa gledajući kako vas baca u ekstazu).
6 Slušajte šta njegovi prijatelji i porodica govore o njemu. Usputni komentari („Pre tebe nijednoj nije uspevao da ostane veran!“) najbolje vam otkrivaju kakav je u stvari. Zato obratite pažnju!
7 Kada radite nešto zajedno, kad god je to moguće stanite ili sedite bočno do njega. Muškarci se tako obično osećaju opuštenije i prisnije nego kada ste jedno drugom okrenuti licem u lice.
8 U prva dva-tri meseca zabavljanja provodite jednako – ako ne i više – vremena sa prijateljima. Momci često pohrle u vezu, a onda odjednom zavape „Ovo ide prebrzo!“. Vi morate da „stiskate kočnicu“.
9 Bar prva tri meseca, dok ne odlučite da uđete u ozbiljniju vezu, neka vam sve opcije ostanu otvorene. Potrebno vam je minimum 90 dana da uopšte počnete zaista da ga upoznajete.

HOROSKOP: Ova 4 znaka ruše sve rekorde u zavođenju! Da li si među njima?

Ulazite u vezu

reklame

10 Nije vam dečko dok ne počne javno da vas naziva svojom devojkom ili dok se oboje ne složite da je u pitanju ekskluzivna veza. Kraj priče.
11 Ako vam nešto u njegovom stilu života smeta, recite to pre nego što postanete zaista ljuti. Ako mu ne kažete da vam smeta što vodi previše buran noćni život, na kraju ćete se iznervirati i eksplodirati – što ne spada u mudre metode komunikacije.

12 Neka on vama prvi izjavi ljubav. Generalno gledano, muškarcima je potre-bno više vremena da „procesuiraju“ osećanja i verbalizuju ih. Ako vi prvi izrazite svoja, može se osetiti „saterano u ćošak“.

13 Ako vam je potreban definiši-u-kakvoj-smo-mi-to-vezi razgovor, inicirajte ga za vreme šetnje. Opuštajuće aktivnosti mu snižavaju nivo hormona stresa, koji inače raste kada je primoran da razgovara o osećanjima.
14 Družite se sa srećnim parovima. Lakše će prihvatiti mogućnost ozbiljne veze ako vidi da se dobro zabavljaju.
15 Ako želite da se udate za njega, sačekajte sa zajedničkim životom dok se prvo ne verite. U suprotnom, neće se osećati dovoljno motivisano da preduzme taj sledeći korak.
16 Zajednički život tokom zaruka je mudar potez, jer otkrivate mnoštvo izazova koje je najbolje razrešiti pre braka.
17 Ultimatum o ulasku u ozbiljnije vode postavite mu samo ako ste zaista spremne i da se okrenete i odete. Odlučno mu postavite mu rok da se izjasni.
18 Ne možete prisiliti momka da preseče sve veze sa prošlošću… Ali mu objasnite zašto vas povređuje ako se viđa sa bivšom ili drugaricom koja se pali na njega. Ako mu je zaista stalo do vas, poštovaće vaša osećanja ili vam logično objasniti zašto ne prekida kontakt.
19 Ako obeća da ćete se veriti čim ostvari neki svoj cilj, recimo završi fakultet, dajte mu fore. Ali ne čekajte ga predugo da pretoči reči u dela.

Ako cenite sebe hitno donesite ovih 15 odluka: Četvrtu i desetu naročito!

Nailaze prvi problemi

20 Naučite da sagledavate stvari iz oba ugla – i iz svoje, ali i iz njegove perspektive. Pokušajte da poštujete njegova stanovišta, pa je verovatnije da će i on poštovati vaša.
21 Zapakujte žalbu između komplimenata: „Znam da na tim sastancima ne mogu bez tebe, ali volela bih da mi javiš ako zbog poslovnog sastanka ne stižeš na večeru. Uživam kada zajedno provedemo veče i hoću da znam da li ćemo i kada.“
22 Poslužite se humorom da ga privolite na delanje. Uperite prst u gomilu prljavih i vlažnih peškira i recite „Ništa lepše nego doći domu svome i slatkom mirisu buđi!“

23 Znajte da njegovi politički stavovi, mišljenja i uverenja, kao i stavovi prema novcu mogu da variraju tokom vremena. Ono što se verovatno neće menjati jesu osnovne vrednosti do kojih drži, stav prema monogamiji i religijska ubeđenja.

24 Ne ostavljajte stvari nedorečene – ako želite tačno određen poklon za rođen-dan ili da izađete u određeni restoran, recite mu to. Muškarci ne shvataju suptilne nagoveštaje.
25 Ako otkrijete nešto ružno o njegovoj prošlosti, na primer da je prevario bivšu devojku, pitajte ga zašto je to učinio. Trebalo bi da se kaje i zaklinje da to neće ponoviti.
26 Ako vam se tokom rasprave učini da se strašno iznervirao, napravite pauzu. Hormoni stresa lako preplave muški organizam, pa instinktivno žele da pobegnu.
27 Pazite šta pričate u trenucima besa. Surovi ili omalovažavajući komentari često će vam biti oprošteni, ali ne i za-boravljeni.
28 Ne kritikujte njegove pokušaje da se izvini na svoj način. Muškarci se izvinjavaju delima, pa iako nećete čuti željenu reč, biće vam jasno šta želi da vam kaže time što vas posle svađe izvodi na večeru ili vam masira leđa.

SUMNJA I LJUBOMORA: Obuzdajte se da vam ne bi propala veza

Uplovljavate u “zonu sigurnosti”

29 Jedna stvar zajednička za sve srećne parove: bave se zabavnim aktivnostima zajedno. Takmičarske igre (bilijar ili basket) preporučuju se jer povećavaju nivo adrenalina, što doprinosi jačanju bliskosti.
30 Ne dopustite da vas vidi dok piškite, čupate obrve ili depilirate prepone voskom. Ne ubijajte romantiku.
31 Da biste sačuvali nešto zagonetnosti, zadržite poneku tajnu za sebe. Na primer: koliko ste ih imale pre njega, šta se desilo na onom izlasku sa drugaricama, da ste jednom davno iskusile seks utroje…
32 Ne zaboravite poljupce. Samo 10 sekundi ljubljenja bez nekog posebnog po-voda doprinosi uzbudljivijem seksu, čak i satima posle.
33 …a ni zagrljaje. U muškom telu ima manje oksitocina, supstance koja izaziva osećaj prisnosti, ali čestim dodirima možete povećati njeno lučenje.
34 Ako vam se telo promenilo vremenom, ne skrećite mu pažnju na to! Muškarci retko primećuju detalje poput celulita i opuštenije kože.

 35 Dok sedi na kauču, „skočite“ na njega, umesto do njega. Seksi dinamika zahteva malo  truda, ali to je pravi način da sačuvate dobru vezu.

36 Stvari poput poljupca u obraz, seksa pomirenja ili izjave ljubavi pomoći će vam da popravite odnose posle svađe i sačuvate čvrstu vezu.
37 Ne upuštajte se u seks neraspoložene, samo da ga ne uvredite ili iz sličnih razloga. Većini žena potrebno je 30 minuta opuštanja da bi se mentalno pripremile za seksualnu intimnost.
38 Razbijte seksualnu monotoniju tako što ćete se izolovati od svega (ceo vikend u krevetu) i bez ikakvih spoljnih smetnji prionuti na jedan jedini cilj: seks.
39 Ne kulirajte prijatelje i ne prekidajte sve veze sa svetom da biste 24 sata dnevno provodile sa svojim dragim. Jedna osoba ne može biti odgovorna za vašu sreću.
40 Budite nepredvidljive. Momci žele promene, ali nema potrebe da je traže naokolo. Dok listate novine, izjavite: „Znaš, oduvek sam želela da vodimo ljubav na stepeništu“,   a potom se nonšalantno vratite na čitanje najnovijih vesti.

KAD ZA LJUBAV NEMA NADE: Ovim osobama se ne vraćajte nikada!

Planirate zajedničku budućnost

41 Ako niste stopostotno sigurne da li želite da provedete život sa njim, zapitajte se: da li toliko vremena trošim na to da sačuvam vezu da sam zanemarila životne ciljeve? Da se ovog časa rastanemo, da li bih mogla da živim bez njega? Ako odgovorite sa Ne, ostanite tu gde ste još šest meseci, pa ponovo postavite sebi ista pitanja i znaćete pravi odgovor.
42 Ljubav ipak ne pobeđuje baš sve. Neka neslaganja prosto neće nestati, bez obzira koliko se volite.
43 Oboje ćete se u nekom trenutku upitati da li ćete biti u stanju doveka da ostanete verni. Zadržite ta preispitivanja za sebe i ne vređajte se ako i on ima iste dileme.

44 Zahvalite mu na sitnim znacima pažnje (recimo, kada vam napuni rezervoar ili je ljubazan prema vašoj povučenoj drugarici). Ako zna da cenite njegov trud, nastaviće tako i ubuduće.

45 Malo bezazlene ljubomore održava plamen strasti. Povremeno mu uz osmeh ispričajte kako ste otkačile nekog udvarača.
46 Budite realni po pitanju seksa: 5 do 15 procenata seksualnih odnosa u zdravim vezama je na nezadovoljavajuće ili nefunkcionalno (jedno od vas ne svrši ili je predigra preskočena ili prebrza). Ako ne premašujete navedene procente, nema potrebe da se nervirate.
47 Ako vam se baš „omakne“ i prevarite ga, dobro razmislite pre nego što mu priznate. Ponekad iskrenost može da donese više štete nego koristi.
48 Ne poredite svoju vezu sa drugima. Svi parovi – čak i oni na izgled savršeni – imaju probleme.
49 Dug je život. Ako sada nije pravo vreme za vas, napravite pauzu. To ne znači da nećete opet u nekom trenutku biti zajedno.
50 Ali, život je i kratak. Pobrinite se da se zajedno mnogo i često smejete. Ostalo će doći samo po sebi.

cosmopolitan.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.