prekid filma
prekid filma

Šta podrazumevamo pod “mamurlukom”?

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara.

Kad popijemo neko piće – vino, pivo, rakiju, ili nešto drugo – ono dospeva u naš želudac. Odavde, preko sluzokože želuca ulazi u krvotok. Krv je prenosi kroz celi organizam. I tako, pomoću krvotoka, on dospeva u sve organe i sva tkiva organizma. Zato, dok pijuckamo alkoholno piće, ono počinje da struji kroz naše telo, kroz svaki delić našeg organizma. I, što više alkohola pijemo, sve više i više alkohola prolazi kroz naše telo. I, naravno, utiče na razne načine. Što više popijemo, to više utiče na naše ponašanje.

reklame

Čak i posle prestanka pijenja, alkohol i dalje prolazi kroz naš organizam. Dokle? Dok se ne preradi i izbaci. A to je dugotrajan proces. Najkasnije posle 24 sata posle prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma. Šta se dešava za to vreme, dok se sav alkohol ne eliminiše? Organizam se polako vraća u normalno stanje. Jetra polako prerađuje alkohol i izbacuje je iz organizma. Potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Znači, posle alkoholisanosti i prestanka pijenja, dolazi do faze trežnjenja. Ova faza je popularno nazvana “mamurluk”.

Ne propustite: Naučite ih na vreme: Lekcije o novcu koje svako dete treba da zna!

Znači, mamurluk je ono stanje organizma, kada se ona eliminacijom alkohola, polako vraća u normalno stanje. Zato je mamurluk ono stanje, kako se osećamo sutradan. Sutradan, nakon pijenja. A to nikako nije prijatno stanje. Ponekad predstavlja vrlo teško stanje, koje se vrlo mučno trpi i podnosi, pa se često doživljava kao prava bolest. Mnogi nisu sposobni ni za kakav psihički ili fizički rad. Drugi opet probaju da funkcionišu, ali to teško ide. Kad se sa strane gleda, deluju kao usporeni film. Sporo se kreću, obavljaju poslove polako, usporeno, klone se naglih pokreta, s vremena na vreme se drže za glavu zbog buke, sve im smeta, itd.

lečenje mamurluka
lečenje mamurluka

Mamurluk je zapravo upozorenje organizma da ubuduće treba manje piti. Ona nam jasno govori da smo preterali i da moramo smanjiti tempo, jer ovako neće izaći na dobro. Naš organizam ne može još dugo da izdrži ovako naporan tempo.

Neki simptomi mamurluka su:

Glavobolja-Puca glava, hoće da se raspadne, i nikako da prođe. Smeta Vam muzika, glasan razgovor, škripa vrata, itd. Zahtevate od ukućana da idu na prstima i da međusobno razgovaraju šapučući.

Mučnina i nagon na povraćanje – To je jak osećaj, zato čovek proba da povraća. Ali, ne može. Ne izlazi ništa. Iz prostog razloga, što nema šta da povrati, jer mu je stomak prazan. A sa napinjanjem stanje postaje još teže.

Jaka žeđ – Treba znati da alkohol dehidrira organizam, to jest, da je isušuje. To znači da utiče na izlučivanje vode iz organizma tako, što povećava izlučivanje vode. Na taj način organizam ostaje bez potrebne količine vode i zbog toga se oseća jaka žeđ.

Pečenje u jednjaku – Ovo se javlja naročito kod onih alkoholičara koji piju jaka, koncentrovana alkoholna pića: rakiju, vinjak, itd. Do ove pojave dolazi zbog samog uticaja alkohola na jednjak, koji prolazeći “grebe” jednjak.

Vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost – To se javlja zbog iscrpljenosti organizma. Kad uzmemo u obzir da celu noć nismo spavali, bili smo na nogama, nismo jeli nego smo samo pili alkohol u enormnim količinama, i ostali bez dovoljno vode u organizmu; nije ni čudo što smo malaksali i što nam se vrti u glavi.

Može da se javi još i neka nelagodnost, koju ne možemo drugome objasniti, jeza i drhtavica koja dolaze u talasima i drugo.

Psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah.

Psihički simptomi se pogoršavaju ako se po sećanju ili iz pričanja drugih dozna nešto o eventualnom sopstvenom nedoličnom ili čak antisocijalnom ponašanju. Tada dolazi do osećaja stida i kajanja, pa se može pasti i u depresiju. Naročito je važno poznavanje takozvanog “moralnog mamurluka”. To je vrlo mučno psihičko stanje, kad čovek nakon trežnjenja prebacuje sebi pijanstvo.

lečenje mamurluka
lečenje mamurluka

Vrlo je mučan osećaj za vreme mamurluka ako je došlo do alkoholne amnezije. Alkoholna amnezija, ili kako je još mnogi nazivaju, “prekid filma”, znači da se dotični ne seća svega što se prethodne noći desilo za vreme pijenja. To može da obuhvati vreme od par sati i da se odnosi samo na neke događaje, ali može da se odnosi i na celo veče. Da se čovek uopšte ne seća ni gde je bio, ni sa kim, ni šta je radio, ni kako je stigao kući. Zbog alkoholne amnezije čovek nije siguran kakve je sve neprilike izazvao sebi ili drugima u vreme pijanstva. Ne zna šta je radio i šta je govorio. Zbog toga ga hvata strah i kajanje. Sa strahom se vraća među ljude, jer ne zna ko će ga kako dočekati. Ne sme nikome da pogleda u oči jer nije siguran da nije nekog uvredio. Jako izraženi mamurluk se češće javlja kod neurotičnih ličnosti.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...