Lagali su nas celog života: ZBOG SEKSA ŽENE STARE I UMIRU BRŽE!?
Muški feromoni su uzrog bržeg starenja žena

Dosadašnje tvrdnje da seks produžava život izgleda da su pale u vodu. Da stvar bude gora, ovo važi naročito za žene.

Starenje svima teško pada, ali žene umeju da kukaju na sav glas. Naučnici su sada otkrili kako da ima zapuše usta. Istraživanja pokazuju da žene brže stare zbog seksa.

Eksperimenti na životinjama su pokazali da mužjaci proizvode feromone, koji ženke podstiču na razmnožavanje, ali istovremeno su i uzrok njihovog bržeg starenja. Mužjaci čak ne moraju da budu prisutni u vreme kada ženke reaguju na feromone. Dovoljan je mirisni trag koji ostaje iza samo dve vrste muških feromona, piše Independent, a prenosi Net.

reklame

– Mužjaci na taj način daju ženkama signale da ulože više energije u reprodukciju, ali tela ženki tada više trpe. Postoji fina ravnoteža između reprodukcije i brige o telu, a mužjaci je narušavaju – navodi dr Ilja Ruvinski s američkog univerziteta “Northwestern”.

zena

– Signali koje ostavlja jedna vrsta feromona su krivci za raniji ulazak u pubertet kod mladih ženki, dok druga vrsta usporava starenje reproduktivnih organa ženke, čineći je duže plodnom. Ipak, ova pojava je ujedno uzrok bržeg propadanja tela ženki – objašnjava dr Ruvinski.

Delovanje ovih feromona je za sada primećeno kod miševa i valjkastih crva, a naučnici će pokušati da utvrde da li je reč o univerzalnoj karakteristici pripadnika životinjskog sveta, uključujući i ljude.

Istraživači navode da bi ovo otkriće moglo da dovede do stvaranja lekova za odlaganje puberteta, produžavanje reproduktivne faze kod žena, pa čak i nastanak novih tretmana protiv starenja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Current Biology”.

Osnovni zaključak istraživanja je da upotreba feromona nije motivisana iz zlobe prema ženkama.

Štetni efekti se pojavljuju kao kolateralna šteta, a ne cilj – rekao je dr Ruvinski.

Telegraf.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.