Kako negovati muškatle kaliope
Kako negovati muškatle kaliope

Kako negovati muškatle kaliope, cveće koje je veoma rasprostranjeno: U mnoštvu varijeteta muškatli, hibrid “kaliope” izdvaja se živopisnim bojama i bogatim grananjem. Premda su otporne na bolesti, valja ih pažljivo negovati – pročitajte savete fitopatologa Suzane Kljajić.

 

Muškatli najviše odgovara svetlo mesto, zaštićeno od podnevnog sunca. Optimalna temperatura za gajenje muškatli je od 10 do 27 stepeni. Na nižoj temperaturi one polako počinju da propadaju. Na 10 stepeni ulaze u fazu mirovanja i mogu preživeti dosta dugo, ali ne rastu i ne cvetaju. Na temperaturi višoj od 30 stepeni njihov rast se takođe zaustavlja.

reklame

Kako negovati muškatle kaliope

Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umereno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena i zato zemljište treba da bude ravnomerno vlažno. Poželjno je da se gaje u manjim saksijama da bi se zemljište osušilo između zalivanja.

U toku leta, u kasnijim podnevnim časovima, muškatle možete da prskate odstajalom vodom. Ukoliko su noći hladne, ova mera nege nije preporučljiva. Muškatle često cvetaju i u jesen ako su noći prijatne. Krajem septembra trebalo bi ukloniti sve cvetove, i sveže i uvele, da bi biljka štedela energiju. Većina listova opadne preko zime. Uvele listove je najbolje da uklonite rukom. Odsecanje je lošija varijanta, jer bi ostale samo kratke grančice.

Kako negovati muškatle kaliope
Kako negovati muškatle kaliope

U kasnu jesen, pre mraza, muškatle treba da skratite na oko 20 centimetara, a uvele i oštećene listove i cvetove da uklonite. Muškatle se zatim ostavljaju u prostoriji s temperaturom od 8 do 10 stepeni. Tople i mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje, jer u njima muškatla tera tanke i blede izdanke, što dovodi do iscrpljivanja biljke.

Zimi ih treba samo povremeno zalivati, jednom u 15 dana ili mesec dana, i ne prihranjivati ih sve do marta. One skladište vodu u debelim stabljikama i zemlja treba da je malo vlažna. Početkom proleća treba da se oreže 20-30 odsto muškatle. Nakon orezivanja treba ih zaliti. Posle dve-tri nedelje presadite ih u novu zemlju. Postepeno povećavajte količinu vode za zalivanje i počnite prihranjivanje. Muškatle sadite u već pripremljenu mešavinu zemlje. Dosta dobro se pokazao tresetni supstrat krupne granulacije.

Kako negovati muškatle kaliope
Kako negovati muškatle kaliope

Muškatle vole dosta vazduha oko korena i zemlja ne treba da bude previše zbijena. Zemlja takođe ne treba da bude ni previše rastresita da ne bi predugo zadržavala vodu. Nakon sađenja prvih 15 dana muškatla se zaliva čistom vodom, a onda se počinje s prihranom. Muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne treba da sadite na najjačem suncu, jer listovi mogu da blede, a cvetanje će se smanjiti. Prihranjuju se đubrivom za muškatle, onim na bazi guana ili osmokotnim đubrivom za cvetnice.

Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju se prihranjivati prskanjem preko lišca. Muškatle se razmnožavaju uzimanjem reznica sočnih biljaka, najbolje leti. Reznice se stavljaju u topao, peščani kompost, ali vodite računa o tome da on bude umereno i dovoljno vlažan. Neke vrste muškatli razmnožavaju se i semenom. Potrebno je da seme bude sveže, jer muškatla relativno brzo gubi klijavost. Da bi imale što lepši i grmolik rast, povremeno im skraćujte vrhove izdanaka. Precvetale cvetove i cvetne stabljike treba redovno uklanjati da bi biljke što duže cvetale.

Nije potrebno dodatno orezivati muškatle, osim ako neka grana nije počela da štrči. Orezivanjem se odlaže cvetanje. Nije poželjno ni da se muškatla gaji više od dve godine, jer će se treće godine biljka jako udrveniti i zato je dobro da se zameni novim mladicama.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede za zaštitu bilja i fitopatolog / lisa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.