KAKO DA ZNAŠ DA LI SMRDIŠ: Možda širiš loš zadah i neprijatan miris, a da to ni ne znaš

Nema čoveka koji se nije zapitao kako drugi ljudi doživljavaju miris njegovog tela – da li smrdim ili mirišem drugima…

S obzirom da je svako srođen sa sopstvenim mirisom tela toliko da ga uopšte ne primećuje, niti oseća, kako bilo ko može znati kada neprijatno miriše?

Svako od nas veoma brzo detektuje i najmanji smrad, tj. neprijatan miris druge osobe, međutim, svoj primetimo tek kad stvari postanu ekstremne. To je deo našeg odbrambenog mehanizma. Kada bismo osećali svoje smradove, ne bismo bili sposobni da uočimo eventualnu opasnost u okolini.

reklame

Iako nas sopstveni nos uvek laže kada smo sami u pitanju, postoje neke cake da ga prevarimo i zaista nanjušimo da li smrdimo ili ne.

Ovaj test podrazumeva se da već vodimo računa o ličnoj higijeni, da se redovno tuširamo i peremo zube. Dakle ne radi se o utvrđivanju neprijatnih mirisa nakon teškog znojenja ili rada u istoj odeći danima, već o jednodnevnom znoju i odeći koja se redovno pere, s obzirom da nakon par dana nepranja svaka osoba smrdi i tu nema priče.

Njuškanje odeće nakon skidanja

Kada dođete kući odložite stvari koje ste tog dana nosili, napravite pauzu, istuširajte se, obucite skroz čistu garderobu, izluftirajte prostoriju, gledajte TV… a zatim se vratite da ponovo ponjušite svoju nošenu odeću.

Njuškanje ne ograničavajte samo na mesta na koja dolazi pazuh, prepone i slično. To jesu “epicentri” smrada, ali čovek ne smrdi samo ispod miške i dole, već celom površinom kože. Osim toga, to su mesta na kojima ćete gotovo sigurno pronaći neki smrad, zbog vlage koja se tu skuplja i pogoduje razvoju bakterija. Zato je za objektivniju sliku vašeg telesnog mirisa potrebno da garderobu prenjuškajte svuda temeljno. Najobjektivniju sliku daje njuškanje delova odeće koji naležu na kožu tela, ali ostaju suvi.

Ukoliko pronađete neki neprijatan miris, to može biti iz tri razloga: – ili vaše telo zbog nečega miriše neprijatno, ili je vaša garderoba pretežno od materijala ili boja koje neprijatno mirišu ili pogoduju razvoju bakterija, ili je kombinacija prethodna dva.

Šta god da je slučaj, ako ovim metodom utvrdite da vam garderoba neprijatno miriše nakon samo jednog nošenja, počnite da se navikavate da svakodnevno perete odeću, ali razmotrite i drugačiji izbor materijala pri sledećoj kupovini i promenu ishrane.

Ukoliko ste osoba koja se puno znoji, velika je šansa da ne mirišete baš lepo drugima.

Možda je problem u ishrani – određene namirnice izazivaju jači telesni miris

Ukoliko primetiš da ti se telo i odeća osećaju neprijatno čak i uz izbor pamučnih i kvalitetnih materijala, moguće je da problem leži u tvojoj ishrani.

Najveći krivci za neprijatan telesni miris su začini i začinske mešavine, poput belog luka i karija. Na spisku izazivača lošeg telesnog mirisa visoko mesto zauzima i pivo, dok ljute papričice izazivaju pojačano znojenje i tako doprinose stvaranju neprijatnih mirisa. Dakle, ako si pivopija, šanse su ogromne da okolo smrduckaš ljudima, a da za to uopšte ne znaš. Ukoliko uživaš u začinjenoj hrani, sigurno ti se neko već mršti iza leđa.

…nastavak na sledećoj strani…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.