Uvek je važno da dobro procenite konstrukciju detalja vaše odeće. Ovo je pogotovo važno kod naknadno dodanih detalja kao što su dugmad, perle, čipkasti delovi i šljokice

Istina je, da današnja odeća nije toliko kvalitetna i izdržljiva kao odeća od pre par decenija. Kvalitet odeće je opao, bilo da kupujete u nekoj skupoj prodavnici odeće ili pak na buvljaku, piše zenskikutak.hr. Upravo zbog toga je vrlo važno da pomno promotrite odeću koju nameravate da kupite pre nego što je platite. Kvalitetna odeća je poput podsvesne poruke, nećete ni biti svesni kako dobro izgledate u novoj i kvalitetnoj odeći. Kroz nekoliko koraka naučite da procenite kvalitet odeće:

reklame

Procenite konstrukciju detalja

Uvek je važno da dobro procenite konstrukciju detalja vaše odeće. Ovo je pogotovo važno kod naknadno dodanih detalja kao to su dugmad, perle, čipkasti delovi i šljokice. Dobro promotrite i kvalitet detalja, kao i način na koji su prišiveni na odeću. Proverite jesu li ti detalji prišiveni, ili su samo zalepljeni za odeću. Ako su detalji zalepljeni za odeću, to može dovesti do odlepljivanja i gubitka tog detalja, što samim tim narušava izgled tog komada odeće. S druge strane, ako su ti detalji ušiveni, to označava kvalitetan rad, a samim tim i duži vek tog dela odeće. Takođe proverite kako su perle i šljokice pričvršćene. Ako su ušivene, jedan nespretan pokret može dovesti do katastrofalnih posledica.

Proverite izdržljivost farmerki

Farmerke se inače smatraju potpuno zasebnim delom odeće u modnom svetu. Kao i kod svih ostalih vrsta tekstila, tako i kod farmerki nije sav materijal jednakog kvaliteta. Prilikom isprobavanja farmerke pre kupovine, trebali biste se pozabaviti procenjivanjem izdržljivosti materijala. Kako bi proverili kvalitet materijala, ne morate ga rastezati, sve što treba da učinite jeste da dignete farmerke ispred lampe ili nekog drugih izvora svetlosti, i procenite koliko svetlosti prolazi kroz materijal. Ovo je jedan vrlo jednostavan način da proverite kvalitet i izdržljivost džinsa. Što manje svetlosti prolazi kroz materijal, to će duže farmerice trajati. Pokušajte ovaj trik prilikom iduće kupovine.

Pregledajte način šivenja odeće (šavove)

Dok pregledate odeću, uvek treba dobro da promotrite na koji je način odeća šivena i kako izgledaju šavovi. Stručnjaci napominju da neravan šav ne mora uvek da znači da taj komad odeće nije dobro sašiven, on može da znači da je taj deo odeće šivan ručno, što je jedan od najkvalitetnijih načina šivenja. Prilikom pregledavanja šavova posebnu pažnju obratite na čvrstinu niti (konca). Što je nit tanja, to znači da će ubrzo pući i da ćete taj komad odeće morati ponovo da šijete. Takođe gledajte odeću koja na sebi ima dupli šav, jer on osigurava dugotrajnost odeće i sprečava pucanje. I kod duplog šava takođe treba da pripazite na debljinu niti, te na način na koji je šivena.

Osetite tkaninu

Prilikom kupovine odeće, obično imamo naviku da dodirnemo taj komad odeće koji nam je zapao za oko. Iako nesvesno, tako procenjujemo kvalitet odeće. Inače je ovaj postupak kratak i iz njega možemo imati samo površni utisak o tom komadu odeće. Prilikom pregledavanja odeće, i pre kupovine, treba dobro da proverite kvalitet materijala dodirom. Neki lagani materijali, kao što je svila mogu jako lagano da se oštete nošenjem. Kada uzmete komad odeće u ruku, stisnite ga u šaci da vidite kako će se materijal ponašati. Ako je odeća izuzetno meka i ako je na dodir ostala nepromenjena, to znači da je kvalitetna. Kao što vidite, sve je u dodiru.

Dobro proučite etiketu na odeći

Iako se ovo čini kao nešto nije vredno spomena jer to već znate i radite. Priznajte sami sebi da često uzmete etiketu u ruke i samo pročitate cenu. Veliki broj ljudi jednostavno zaboravi da prouči etiketu. Ovo se najčešće događa kada kupujete putem interneta, ili ako ime odeće glasi npr. džemper od kašmira, ili svileni šal. Iako se ti delovi odeće mogu činiti kao da su od tog materijala, zna se dogoditi da su lažnjaci. Prilikom kupovine, recimo džempera od kašmira, dobro proverite etiketu. Ako je džemper od kašmira na etiketi će pisati 100% kašmir (eng. Cashmere). Ako već plaćate za kašmir, svilu ili bilo koji drugi fini materijal, pobrinite se da i dobijete taj fini materijal.

Potražite odeću sa dodatnim materijalom

Baš kako se sezone menjaju, tako se menja i naše telo. Ako odlučite da uložite novac u kvalitetnu odeću, onda očekujete da taj komad odeće nosite i u godinama koje dolaze. Kako bi spojili ugodno s korisnim, u predstojećim godinama i promenama na telu, prilikom kupovine potražite odeću koja na sebi ima malo više materijala. kako se vaše telo menja, tako možete odneti odeću da se suzi ili proširi.

Uzmite dovoljno vremena prilikom kupovine

Isto kako i prilikom dekorisanja torte ili pravljenja poklona trošite dovoljno vremena, tako i prilikom odabira odeće. Treba dobro da promotrite komad odeće prilikom kupovine i pozabavite se svakom sitnicom. Upravo zbog ovoga neće doći do neprijatnih iznenađenja kada se ponovite.

loading...