KAKAV STE ORGAZMIČAR
KAKAV STE ORGAZMIČAR

KAKAV STE ORGAZMIČAR: Orgazam, a naročito ekstatični orgazam, najintenzivnije je zadovoljstvo koje čovek može da doživi i ima važnu ulogu u harmonizaciji psihe i očuvanju zdravlja.

 

Istraživanja pokazuju da svaka osoba orgazam doživljava na svoj način i da postoje brojne razlike među orgazmima. Nekim ljudima orgazam je samo fizičko iskustvo, nekima je to energetsko spajanje, emotivno vezivanje, nekima socijalni prestiž, a neki orgazam doživljavaju kao duhovno iskustvo.

reklame

U knjizi “Telesna psihoterapija – do orgazma i dalje”, doktorka Ljiljana Klisić objašnjava koje sve vrste orgazma postoje i po čemu se one razlikuju.

KAKAV STE ORGAZMIČAR
KAKAV STE ORGAZMIČAR

1 stepen – Primitivni orgazam

Označava puko pražnjenje. Osoba je u kontaktu s instinktima i prirodnim silama, a opseg svesti je sužen.

2 stepen – Nezreli orgazam

Usmerenost na sebe i zanemarivanje partnera, kao i postavljanje prema partneru kao prema objektu koji je tu da zadovolji naše potrebe. Zadovoljstvo je ograničeno.

3 stepen – Zreli orgazam

Donosi mnogo više zadovoljstva. Osim pražnjenja pruža osećaj ostvarenosti, ljubavi, prihvatanja i ispunjenja. Energetski tok uspostavlja se u celom telu i razmenjuje se ljubav i nežnost s partnerom.

Obično traje nekoliko sekundi. Mogli bismo da ga definišemo kao sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, potpuno zadovoljenje seksualnog nadražaja, subjektivni osećaj veće ljubavi i otvorenosti prema partneru, kao i potpuno ispunjenje.

KAKAV STE ORGAZMIČAR
KAKAV STE ORGAZMIČAR

4 stepen – Ekstatični orgazam

Označava iskustvo koje nas prema teoriji spektra svesti čeka na sledećem evolutivnom stepenu, a sada ga doživljavaju neki ljudi. Ljubavnici se odnose jedno prema drugom s velikom ljubavlju, obožavanjem i obostranim potpunim prihvatanjem. Ekstatični orgazam traje više minuta ili sati. Doživljaj ekstaze u seksualnom činu je neka vrsta vodiča u svet duha.

Čovek tada spoznaje širu, bogatiju i stvarniju realnost od uobičajene. Otvara mu se novi nivo postojanja, na kojoj se počinje da se s većom pažnjom, ljubavlju i razumevanjem odnosi prema drugima i prema sebi.

Polako počinje da doživljava da nema granice između njega i drugih i to ga ispunjava neopisivom srećom. Na ekstatičnom nivou orgazma, osoba ne samo da uživa u partneru i pokazuje radost zbog njegove prisutnosti, nego ga obožava i biva obožavana.

To potpuno otvaranje i sagledavanje božanske suštine partnera omogućuje spoznaju božanskog u njemu samom, dok se granice gube i sagledava se zajednička božanska priroda. Važno je imati na umu da se ekstaza ne može da se izazove na silu ili iz radoznalosti. Ona se prirodno javlja na putu razvoja svesti i stremljenja duhu.

smedia.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.