KAD JE NAJTEŽE, OPSUJ SVE PO SPISKU: Nauka presudila - Psovanje ti daje snagu, a i zdravo je...

Previše psovanja izaziva neprijatnosti… Ipak, ono donosi i mnoge prednosti, a povećana tolerancija na bol je samo jedna od njih.

Naučnici su potvrdili ono što su mnogi odavno sumnjali – psovanje te čini jačim, psovanje ti daje snagu.

U nedavnoj studiji, učesnici su ponavljali psovke dok su vozili bicikl ili proveravali snagu dizanjem tegova. Biciklisti koji su psovali bili su jači za 24 vati, a snagatori su dizali 2.1 kilogram više.

reklame

Učesnici testa (29 biciklista i 52 snagatora) su bili stariji tinejdžeri ili mladići u ranim dvadesetim godinama. Oni su koristili reči koje bi izgovorili kada bu dobili udarac u glavu. Druga grupa koristila je neutralne reči koje bi koristili da opišu sto (“braon”, “drveni”, “ravni”).

“Zamolili smo ih da ponove reč prilikom svakog testa”, rekao je Ričard Stivens, glavni psiholog. “Nisu morali da se deru, samo da je ponavljaju u normalnom tonu.”

Otkucaji srca psovala nisu se razlikovali od onih koji su opisivali sto. To znači da je otklonjena sumnja da psovanje pokreće porast adrenalina.

“Tačno zašto psovanje utičle na efekte snage i tolerancije bola nije još otkriveno”, rekao je Stivens.

U prethodnom istraživanju koje je sproveo, Stivens je otkrio da psovanje povećava toleranciju na bol. Učesnici koji su držali ruke u ledenoj vodi, izdržali su 40 sekundi duže kada su psovali i svoj bol u toim prilikama ocenili su kao manji.

Interesantno, ove olakšice su znatno manje kod ljudi koji mnogo imaju svakodnevnu naviku da psuju. Psovanje takođe podiže moral i smanjuje stres.

Jednostavno, postoji nešto u izgovaranju tih “zabranjenih reči” što ima oslobađajući efekat i otključava našu sposobnost da iscedimo i poslednji atom snage, da probijemo sopstvene granice i uradimo čak i krajnje neverovatne stvari.

newsweek.rs

loading...