Jedna ali vredna: Ova reč je pravi pokazatelj da li ste zaista srećni u vezi

Ponekad i stvari koje nesvesno kažemo mogu da otkriju da li smo srećni i zadovoljni u vezi.

Kada je par dugo u vezi, lako počne da govori o sebi u množini, pritom misleći na zajedništvo, umesto na sebe kao indvidualnu osobu, piše mondo.rs.

I dok neke nervira kada neko neprestano govori “mi”, ispostavilo se da su parovi koji o sebi govore u množini (mi) umesto u jednini (ja), srećniji u vezi, nego oni koji to ne rade.

reklame

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su istraživali vezu između korišćenja zamenica u množini (mi, naš, naše) i zadovoljstva ljubavnom vezom.

Tim je predvodila psiholog Megan Robins, analizirajući 30 studija u kojima je učestvovalo više od 5.000 ljudi, od kojih je polovina bila u braku.

Istraživači su u obzir uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo je par u vezi, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje učesnika, fizičko zdravlje, koliko brinu o sebi svakodnevno.

Došli su do zaključka da govorenje u množini (dakle, mi) dobro deluje na učesnike u svim kategorijama, te da su osobe koje govore u množini zadovoljnije vezom na svim nivoima.

“Dobre strane analiziranja različitih parova u različitim kontekstima su te što je dokazano da govor u množini nije pozitivan samo u jednom kontekstu, već pokazuje da par sjajno funkcioniše ukupno gledajući“, kaže jedan od autora studije Aleksandar Karan.

Studija je pokazala da govor u množini ima pozitivan efekat na veze u svim starosnim grupama učesnika.

Međutim, pitanje ostaje da li su srećni parovi prirodno skloniji tome da govore u množini ili baš to što češće govore “mi” nego “ja” doprinosi njihovoj sreći.

“Verovatno je oboje”, kaže Robins. “Kada čujete sebe ili partnera da izgovara ove reči, shvatate da razmišljate o vama kao o zajednici, što vodi do zdravije veze“.

loading...