Ishrana prema bojama
Oni odolevaju zimskim virusima: 10 navika ljudi koji nikada nisu bolesni

Boje nose različite energetske vibracije, a one se odražavaju na naše zdravlje. Unošenjem hrane različitih boja u pravilnim odnosima uspostavićemo ravnotežu u telu, umu i emocijama.

Saznajte koja vas hrana umiruje, koja daje energiju, a koja budi kreativnost i intuiciju, piše Akademediasrbija.

KOLOR TERAPIJA NA TANJIRU

reklame

Jin i jang po tradicionalnoj kineskoj medicini predstavljaju polaritet koji je osnova celog univerzuma poput: muško i žensko, hladno i toplo, tamno i svetlo itd. Jin i jang prisutni su u različitom odnosu u svim stvarima i bićima oko nas, pa i nama samima. Mada suprotni, oni se nadopunjuju jer ne mogu jedno bez drugoga. U kolorterapiji jin se nalazi u spektru plave, a jang u spektru crvene boje.

Ni potpuni mrak ni svetlo ne predstavljaju ravnotežu sami za sebe. Tek kada treći faktor uđe u igru, stvara se harmonija. U slučaju boja to je zelena i te tri boje nazivamo primarnima.

Ishrana prema bojama
Ishrana prema bojama

U našem se podneblju najviše upotrebljavaju jang namirnice koje imaju vibraciju crvene boje, a to su crveno meso, jaja i so. Biljke su uglavnom zelene vibracije, a plave su alge, neke slatkovodne ribe te voće i povrće koje hladi i umiruje. Ljudi često žude za šećerom, alkoholom, kvascem. No kao što se kod magneta suprotni polovi privlače, odmah nakon te hrane privlače nas namirnice sa suprotnog kraja spektra. Sigurno vam se dogodilo da ste npr. jeli jako zasoljen kikiriki i odmah nakon toga poželeli čokoladu. Telo konstantno pokušava stvoriti ravnotežu. Tradicionalna kineska medicina vidi bolest kao neravnotežu jina i janga.

Previše jina u prehrani posledica je uzimanja previše namirnica plave boje, a simptomi su hladnoća, curenje iz nosa, depresija. Previše janga ili crvene može se manifestirati kao povišena temperatura, suvi kašalj i stanja koja stvaraju vrućinu. Kao jin i jang i energije boja u hrani privlače se i odbijaju. Kao sisavce, uvek nas više privlači hrana iz crveno-narančasto-žutog spektra, ali moramo je uravnotežiti unošenjem namirnica iz zelenog, odnosno nekih namirnica iz plavog spektra. Međutim treba znati da hrana iz zelenog spektra već sadržava jin-jang ravnotežu, pa zato te namirnice trebaju činiti najveći deo naše prehrane.

…nastavak na sledećoj strani…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.