Od davnina u narodu je poznato gatanje u plećku, talog od kafe, pasulj, ali i kukuruz, koje se u tu svrhu najviše koristi u istočnoj Srbiji.

Ovu tehniku vračanja najbolje poznaju vlaške vračare, a potiče iz drevne zemlje Inka, gde se kukuruz smatrao svetom biljkom, simbolom univezuma i darom boginje Velike Majke.

Ovu prvu žitaricu poštovali su kao božanstvo, prinosili joj žrtve uz određene rituale, a pomoću zlatnih zrna predviđali su budućnost ili razrešavali nedoumice. Ne postoji mnogo podataka o tehnici gatanja koju su primenjivale Inke, ali nije isključeno da je način na koji to rade vlaške vračare sličan njihovom.
Ništa bez bajalice

reklame

Za ovu svrhu se morao odabrati lep, zdrav klip sa osam uspravnih redova. Iz njega se vadi 41 zrno i stavlja na gomilicu, na čiji vrh se polaže beleg osobe kojoj se gata (končić sa odeće, dlaka, dugme). Potom se zrna desnom rukom tri puta pomešaju, dune se u njih i izgovara bajalica: ”.

Slika sudbine

Nakon što se izgovori bajalica, gomilica se deli u tri manje iz kojih se odbrojavaju po četiri zrna. Ostatak od tri gomilice ređa se sleva na desno i to predstavlja prvi red.

01-gledanje-u-kukuruz-slika1

Drugi red formira se tako što se preostala zrna kukuruza ponovo skupe u gomilicu, izmešaju i podele u tri grupe, pa se odbrojavaju po četiri zrna. Od ostatka se dobije drugi red koji se takođe ređa sleva na desno. Za treći red važi isti postupak kao i za prethodna dva.

Prvi red zrna naziva se čelo, drugi je sredina, a treći, ili donji red, zove se prag. Gomilice na levoj strani predstavljaju ženski red, a na desnoj muški (posmatrajući iz položaja gatare). Gomilica u sredini zove se srce. Ovih devet gomilica daju odogovor na samo jedno pitanje, a za svako novo pitanje kukuruz se mora ponovo poređati.

Dobri znaci:

Kada se na čelu formiraju tri gomilice sa ukupno devet zrna bez obzira na to koliko u kojoj ima kukuruza;
kada u se gomilici srca nađu dva zrna a sa druge strane po tri;
kada na prag u srednjoj gomili padnu tri zrna a sa strane po jedno;
kada se u svakoj od devet gomilica nađu po tri ili četiri zrna (izvanredan znak!)

magicnazona.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.