Kad noću ustajete da piškite, ŽMURITE NA JEDNO OKO: Zvuči šašavo, ali fantastično deluje

Evo zašto se neprestano osećamo umorno i iscrpljeno, iako dovoljno spavamo.

Konstantan umor je nešto što može da bude veoma iscrpljujuće za naš organizam i dešava se čak i kada smo naspavani i odmorni. Koliko god da je san primarni faktor naše svakodnevne energije, nije jedini.

Jedino što je više frustrirajuće od osećaja umora sve vreme je to što se osećamo umorno, a ne znamo zašto. Kada svoje navike spavanja stavite na papir, sve se čini kao po špagi – spavate osam sati, soba vam je zamračena i ne previše topla te najčešće idete na spavanje u isto vreme. A ipak, umor ne prestaje.

reklame

Naizgled banalne stvari poput ishrane, kondicije i nivoa hormona takođe igraju svoju ulogu i kad god je jedan od tih faktora van ravnoteže, manifestuje se umor.

devojka

Evo kako oni mogu uticati na telo.

Previše kafe

Kafa je odličan izvor antioksidansa te je načelno i zdrava, ali kada je previše konzumiramo, telo se na nju navikne. Smanjenje unosa kafe može rezultirati smanjem jutarnjeg umora. Ako vam tokom dana padne energija, lako ćete posegnuti za još jednom šoljom, što će vas opet baciti u začarani krug i poremetiti vam san a da to i ne primetite. Ako ne možete bez kafe, pijte ju ujutro i ne preterujte s količinom, piše kurir.rs.

Hormoni u neravnoteži

Iako je hormonalni disbalans vrlo uobičajena stvar, teško ga je samo tako otkriti i lečiti. Nadbubrežne žlezde proizvode hormone i ako smo pod stresom, te funkcije postaju neuravnotežene. Često i ne shvatamo koliko smo pod stresom jer se on manifestuje na fizički način, na primer, u obliku iscrpljenosti. Kako se rešiti ovoga? Dobra kombinacija za regulisanje hormona i opuštanje jest čaj od vrkute i stolisnika ili prah ataptogenih biljaka poput maca praha.

Ne opuštate se

Osim uz ispijanje čajeva, možete se opustiti na mnogo drugih načina – meditacijom, slušanjem muzike, gledanjem filmova ili potapanjem u kadi nakon napornog dana. Ovakvi trenuci mira su važni čak iako se osećate dobro. Ako ih sprovodite redovno, ne morate popravljati nanesenu štetu.

Nedovoljno hranljivih materija

Ne moramo ni spominjati koliko je važno svakodnevno jesti povrće, voće, žitarice i ostalu hranu bogatu nutritivnim sastojcima. Prazne kalorije poput slatkiša dići će vam pritisak i dobićete nalet energije, ali isto tako će se ta energija brzo rasplinuti.

MOLIM TE, OBRIŠI MOJ BROJ: Ja ne umem da volim napola, kao ti...

Premalo vode

Zar je tako teško pijuckati malo po malo vode tokom dana? Umor je direktna posledica dehidratacije i prvi među mnogima. Pijte tu vodu.

Loša kondicija

Više fizičke aktivnosti – više energije. Ako vam posao nije iza sedam gora, probajte svakog ili barem svakog drugog dana na posao da dođete pešice. Sigurno ćete primetiti razliku.

kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.