LJUBOMORA

Ljubomora je jedna od ključnih karakteristika posesivnog muškarca, koja je odgovor na duboka osećanja nesigurnosti koje on oseća, usmerena ka partneru. Dakle, njegovo nisko samopouzdanje i nesigurnost u sebe ispliva na površinu svaki put kada se oseća u opasnosti od toga da ga partner više ne voli. Plaši se da više ne bude u centru pažnje voljene osobe, čak i kada to nije istina. Drugim rečima, plaši se napuštanja. Posesivni muškarci su takođe emotivno zavisni i zaista nesigurni u sebe, te taj osećaj pokušavaju da nadomeste svojom kontrolom i posesivnošću. Većina ljudi je sposobno da takva osećanja stavi u odgovarajući kontekst i kontroliše ih. Međutim, posesivni muškarci imaju mnogo poteškoća da upravljanju njima, stoga ih lako, i u većini slučajeva, preplavi ljubomora. Izražavaju se kritičkim, kontrolišućim, pa čak i u neku ruku agresivnim ponašanjem ukoliko se osete „ugroženo“, a njihova ljubomora je jedna od prvih karakteristika koja ih odaje.

KONTROLA

Ukoliko se pitate kako prepoznati posesivnog muškarca, posesivni muškarci, pored toga što zovu često i šalju mnogo poruka dnevno da bi vas suptilno proveravali, ljute se i kada im partner ne odgovorite ili se ne javite odmah. Posesivan muškarac to radi da bi znao gde ste, sa kime ste i šta radite u svakom trenutku, te ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor na to, njegov um odmah počinje da paniči. Ukoliko ovo doživite sa partnerom na početku veze, savetuje se da što pre razgovarate sa njim o tome. Ukoliko on to ne može da razume ili nastavi sa svojim pokušajima da vas uhvati pod svoju kontrolu, preporučujemo vam da završite stvari, jer je velika verovatnoća da imate posla sa posesivnim muškarcem. Morate znati da su vaš mobilni telefon i vaši nalozi na društvenim mrežama vrlo privatna stvar. Samim time, niko nema prava da kontroliše i ima uvid u vaše pozive ili poruke sa bilo kime, pa ni vaš partner. Imate pravo na svoju privatnost. Jedan od načina kako prepoznati posesivnog muškarca, jeste ukoliko on pokuša da zahteva da ima uvid u vašu privatnost, uz razne izgovore, a ukoliko ga odbijete, dobijete burnu reakciju. Posesivnog muškarca karakteriše bes usled nemogućnosti kontrole.

reklame

POSESIVNOST

Živeti sa posesivnim muškarcem je praktično nemoguće. Posesivan muškarac potčinjava i potiskuje želje i osećanja partnera. Pored toga, kao što i sami možete pretpostaviti, posesivni muškarci imaju tendenciju da vole partnera na izuzetno posesivan i sebičan način. To znači da partnera smatraju svojom „imovinom“ i odlučuju umesto njih, ne uzimajući u obzir ono šta partner zaista želi. Ukoliko se to duže nastavi, ova karakteristika posesivnog muškarca može dovesti do oblika psihičkog i emotivnog zlostavljanja, kada čak i žrtvi posesivnog muškarca može biti teško da objektivno sagleda stvarnost. U ovim slučajevima je najvažnije eliminisati koncept „pripadnosti“ ljubavi. Pored toga, moramo eliminisati uverenje da je ljubomora oblik demonstriranja ljubavi. Ljubav nije posedovanje, potreba, niti kontrola. Ljubav se sastoji iz slobode, nesebičnosti, poštovanja i poverenja, stoga gde god da toga manjka – nije prava ljubav. Upravo zbog toga je važno uspostaviti određene granice u vezi, jer ljubav ne opravdava sve, a to je upravo ono čime će posesvivan muškaraca pokušati da opravda svoja (ne)dela. Voli vas, i „samo vam želi najbolje“. Važno je da vas partner voli takve kakvi jeste, ali pre svega da ceni i poštuje vaše želje, privatnost i slobodu.

 

POSESIVNI MUŠKARCI UKRATKO

Generalno, posesivan muškarac suptilno će vremenom odvajati svog partnera od svojih hobija, posla i prijateljstva. Posesivan muškarac ne želi da njegov partner ima bilo kakve interese, koje on ne može da kontroliše. U ekstremnim slučajevima, posesivni muškarci mogu takođe postati i verbalno ili fizički nasilni. U ovim situacijama, najvažnije je da što pre potražite stručnu i pravnu pomoć. Trebali biste uvek imati na umu da su ljubav, poštovanje i želja da pomognete partneru u napretku najvažnije stvari u vezi. Stoga, važno je naučiti kako prepoznati posesivnog muškarca na vreme, što možete uraditi pomoću ove 4 karakteristike koje ga odaju.

lepoticaizver.com

loading...