Tokom mesečnog ciklusa obično razmišljamo samo o bolovima i o tome kako se osigurati od nezgodnih mrlja na jednako nezgodnim mestima. Međutim, odlučili smo da obradimo i finansijski aspekt menstruacije i izračunamo koliko nas ona košta tokom života

 

Huffington Post napravio je zanimljivu analizu koja bi mogla iznenaditi žene. Izračunali su koliko tokom života menstruacija košta žene u SAD-u. Sabrali su sve troškove koje mesečno imaju zbog nje i došli do cifre od 20 hiljada dolara (preko 2 miliona dinara).

reklame

U računici su, između ostalog, obuhvatili uloške, tampone, tablete protiv menstrualnih bolova, slatkiše koje jedemo zbog PMS-a i nove gaćice koje kupujemo zbog mrlja. Menstruaciju u proseku imamo od svoje 13. do 51. godine života, a svakog meseca traje između tri i šest dana. To znači da imamo 456 menstruacija kroz period od 38 godina, a to je preračunato 2.280 dana.

ulošci

Uz neke izmene odlučili smo da ovu računicu primenimo na našu zemlju, izračunali koliko žene u proseku potroše na uloške, tampone i tablete protiv menstrualnih bolova i došli do svote od 766.196 dinara (koja bi se vrtoglavo povećala ako u nju uračunate slatkiše i donje rublje).

1. Pakovanje od 10 uložaka po ceni od oko 260 dinara. Dnevno se potroši oko 5 uložaka, a to pomnoženo s 5 dana iznosi 25 uložaka po ciklusu. To znači da tokom života žene u proseku potroše oko 1.140 pakovanja uložaka koje će platiti oko 300.000 dinara.

2. Pakovanje od 10 tampona po ceni od oko 330 dinara. Mnoge žene radi sigurnosti kombinuju tampone s ulošcima, a neke ih koriste same. Dnevno potroše 5 tampona i tokom ciklusa kupe 3 pakovanja tampona, što na kraju iznosi malo više od 90.000 dinara tokom života.

3. Kutija s 10 tableta protiv bolova po ceni od oko 330 dinara. Žene u proseku uzimaju po dve tablete dnevno tri dana tokom trajanja grčeva, što znači da tokom života potroše 273 kutije tableta koje plaćaju oko 90.000 dinara.

zadovoljna.hr/besnopile.rs 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.