Devojko, ne preteruj! 7 znakova da očekuješ previše od novog dečka

0
532
Devojko, ne preteruj! 7 znakova da očekuješ previše od novog dečka

Početak nove veze može da bude veoma uzbudljiv, ali i stresan, ako očekujete previše.

Ukoliko imate visoka očekivanja od veze, važno je da to ne bude tako na samom početku. U suprotnom, visoka očekivanja zaista mogu da presude vezi, piše Mondo.

Imajte na umu da je početak veze period kada treba da istražujete i “opipavate teren”. “Nove veze su veoma osetljive”, kaže bračni i porodični terapeut, Irene štrajner.

“One nemaju istu osnovu koju su vremenom razvile duge veze. Kao rezultat, nerealna očekivanja mogu da stave previše pritiska na vezu i da je prerano završe”, upozorava ona.

Evo nekoliko znakova koji pokazuju da previše očekujete od svog partnera i kako da prilagodite svoja očekivanja.

1. Očekujete obavezivanje veoma rano

Iako je sjajno novu vezu započeti nekim nivoom obavezivanja, zaista je previše da očekujete da se partner odmah, u prvih nekoliko nedelja, obaveže.

“Zabavljanje bi trebalo da bude zabavno, ali je to ujedno i proces evaluacije. Svaka osoba se drugačije kreće kroz to procenjivanje. Ne budite nestrpljivi i ne očekujte odmah obavezivanje”, savetuje Šrajnerova.

Vrlo je važno da do obavezivanja ne dođe dok oboje partnera nisu spremni na to.

2. Želite da sve svoje slobodno vreme provodi sa vama

Kako veza između vas postaje ozbiljnija, želećete sve više vremena da provodite zajedno. Ali, imajte na umu da može da ugrozi vašu vezu ako očekujete da je partner stalno sa vama.

“Jedan od razloga zašto vas je partner verovatno privukao je to što je imao zabavan, ispunjen život. Zato ne možete od njega sada da očekujete da prestane da radi sve što je radio, da bi sve svoje vreme provodio sa vama”, kaže terapeut.

Pročitajte i  Terapeuti za ljubavne probleme tvrde: Ova navika u vezi ili braku najčešće uzrokuje prevaru

“Činjenica da vaš partner ima aktivan život i izvan veze bi trebalo da vas raduje, a ne da vas brine”.

Devojko, ne preteruj! 7 znakova da očekuješ previše od novog dečka

3. Želite da budete njegov prioritet

Nakon određenog vremena u vezi, moguće je da ćete biti apsolutni prioritet u partnerovom životu. Međutim, u ranoj fazi veze, moguće je da ćemu porodica, prijatelji ili karijera ipak biti važniji. I to je u redu.

“Odanost mora da se zaradi u novoj vezi. Nerealno je očekivati da će vas partner staviti ispre prijatelja ili porodice na samom početku veze”, kaže Irene.

Imajte na umu da je mnogo bolje da pustite da se ta odanost vremenom prirodno stvori između vas, nego da na silu pokušavate da budete njegov prioritet posle pet dana veze.

4. Pretpostavljate da je vaš partner savršen

Možda ne razumete sve o partneru na početku veze, i to je OK, tek treba da se upoznajete i saznajete jedno o drugom. Ali, jako je važno da ne pretpostavljate da je savršen, niti blizu savršenog, pre nego što ga dobro upoznate.

“Mnogi klijenti sa kojima radim brzo su ušli u novu vezi i nisu znali dosta o partneru, pa su te praznine ‘ispunili’ raznim pozitivnim stvarima”, kaže stručnjak za veze Dejvid Benet. “Kada ste u novoj vezi, vaš mozak pretpostavlja najbolje o partneru, a kasnije postavlja pitanja”

Ako ne znate mnogo o svom partneru, ali ipak pretpostavljate da je najbolja osoba koju ste ipak upoznali, moguće je da imate prevelika očekivanja.