Da li ste zavisni od ljubavi
Da li ste zavisni od ljubavi

Da li ste zavisni od ljubavi: Da li ste u vezi sa nekime ko je zavisnik od ljubavi? Ili ste možda i vi sami zavisni od veza i ljubavi? Kako znati odrediti razliku između prave ljubavi i ljubavne zavisnosti? Početak zdrave i dugoročne veze i ljubavne zavisnosti mogu izgledati veoma slično na prvi pogled: vreme prosto nestaje kada ste zajedno i na licu nosite osmeh od uva do uva, dok hodate, zaljubljeni, sa glavom u oblacima.

Upravo zbog toga, ovo može biti veoma opasno, jer za razliku od prave ljubavi, ljubavna zavisnost vodi do bola. Ukoliko naučite da napravite razliku između ova dva pojma, to vam već rano u odnosu može pomoći da utvrdite da li ste u dubokim, mirnim i sigurnim vodama pogodnim za uspešnu plovidbu ili u plitkim vodama koje vas vuku direktno u brodolom.

ZAVISNOST OD LJUBAVI ILI JE TO PRAVA LJUBAV?

Glavna razlika između ljubavnih zavisnika i ljudi koji su u vezi iz pravih razloga, je u tome što zavisnici nikada ne prevazilaze faze intenzivnog doživljaja zaljubljivanja – faze privlačnosti i požude.

reklame

Njihova zavisnost od veza ih tera da neprestano imaju potrebu da stimulišu centar za zadovoljstvo njihovog mozga (oblast odgovornu za emocije i ljubav), uskačući iz jedne veze u drugu, čineći svaku novu osobu njihovim glavnim fokusom i izvorom adrenalina.

Slično tome, zavisnici od seksa kompulsivno stimulišu centar svog mozga zadužen za zabavu, baveći se seksualnim maštarijama i / ili upuštajući se u seksualne susrete, kako bi stimulisali isti. Neki pojedinci su čak ujedno zavisnici i od seksa i od ljubavi. Vrlo lako i često se zaljubljuju, ali im je veoma teško, skoro nemoguće, da održe zdravu i dugoročnu vezu, čim se uzbuđenje koje nose počeci istroši.

S obzirom da je nekada ove tendencije teško prepoznati, pogotovo na početku veze, pripremili smo za vas 13 znakova upozorenja koji vam mogu odati da ste vi, neko koga poznajete ili vaš partner zavisni od ljubavi.

Da li ste zavisni od ljubavi
Da li ste zavisni od ljubavi

1. Uzastopne kratkotrajne veze (od oko 3 do 24 meseca)

2. Konstantna potraga za „onim pravim/onom pravom“

3. Razvijena strategija za pronalaženje, zavođenje i zadržavanje novog partnera

4. Korišćenje seksa, zavođenja i manipulacije kako bi se pronašao ili zadržao partner

5. Konstantan lov i potraga za posebnom pažnjom i intenzitetom u odnosu

6. Osobi je nepodnošljivo ili emotivno teško da bude sama

7. Očajnička želja za udovoljavanjem partneru i strah od napuštanja

8. Izbor partnera koji su emotivno nedostupni, oženjeni/udati, zauzeti ili nasilni

9. Odustajanje od važnih ličnih interesa i prijateljstava zbog novonastale ljubavi

10. Kompulsivno korišćenje seksa, masturbacije i/ili fantazija kako vi se ispunila ili izbegla samoća kada ne postoji partner

11. Neprestano vraćanje neuspešnim, nekvalitetnim i lošim vezama iz prošlosti

12. Konstantno praktikovanje nezaštićenog seksa bez obzira na potencijalne, trajne posledice (polne bolesti, trudnoću, ili nasilje)

13. Nesposobnost održavanja intimne veze nakon što se uzbuđenje koje nosi početak veze iscrpi – postaje im dosadno ili se plaše da će biti zarobljeni sa pogrešnom osobom, a zatim stvaraju emotivnu distancu ili dramu kako bi isključili partnera.

Svi znamo da je zaljubiti se divan osećaj, ali previše bilo čega, pa čak i ovih pozitivnih emocija, nije uvek zdravo. Poput zavisnika od seksa, i ljubavni zavisnici traže izvor sreće svuda oko sebe, samo ne u sebi.

Kao i kod svih drugih oblika zavisnosti, prvi korak oporavka je izlazak iz faze poricanja i priznanje da je život postao neizvodljiv, te želja da se na problemu poradi.

Ispod zavisnosti od ljubavi i seksa, najčešće se krije trauma iz detinjstva po pitanju vezanosti, a nereteko i seksualno zlostavljanje. Ukoliko sumnjate da je osoba sa kojom ste u vezi ljubavni zavisnik, najbolje je krenuti dalje i pronaći nekoga ko je spreman i sposoban da zajedno sa vama stvori trajnu i zdravu ljubav.

Ako ipak želite da nastavite ovakvu vezu, započnite diskusiju sa partnerom o ovoj temi i vidite da li su voljni da potraže pomoć. Dugoročni i uspešni brakovi i veze su svesni i namerni. Najlakše ih je postići i ostvariti ljudima koji imaju slično ponašanje, vrednosti, stavove i poglede na svet, što je neophodno kako bi ljubav potrajala.

lepoticaizver.com

loading...