Naslovna Ljubav BURMA NA PRSTU UGLAVNOM NIJE GARANT SREĆE: Velike ljubavi se vole a...

BURMA NA PRSTU UGLAVNOM NIJE GARANT SREĆE: Velike ljubavi se vole a male ožene

1103
PODELI

U dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, sve dok vas smrt ne rastavi. Tako kažu. Tako i bude. A gde je tu ljubav? Ima je u tragovima kao orašastih plodova u čokoladi. Nazire se. Upozore vas da će je možda biti da se ne iznenadite, ako vam zapne u grlu. U protivnom je to brak iz drugarstva, poštovanja i zajedništva koji su stabilniji i dugotrajniji od ljubavi. Ono što si voleo ostalo je u prošlosti. Euforija ne traje duže od nekoliko noći, a zaljubljenost ne duže od nekoliko godina. Jedan muškarac mi je nedavno rekao i da je to tačno četiri. Nakon toga sve postane isto pa se i sam zapitao zašto težiti tome da oženiš tu koju voliš, kada možeš izgraditi drugarstvo sa nekom sasvim novom. Poštovati je i deliti s njom trenutke radosti zajedničkog odgoja dece, buđenja udvoje i sigurnosti da ostariti sam nećeš.

Tako da se računica svede na prostu potrebu čoveka da ima nekoga da mu dohvati čašu vode. Neki to zovu logičnom potrebom za nastavkom loze, a neki sebičnom odlukom da ne ostariš sam. Kukavički je to pomalo, jer je nalik na zatvaranje ptice u letu, tvrdeći da ona nema krila, ali da će svakodnevno imati uslove za život. Hranu i vodu pa čak i cvrkut nekih drugih ptica. Imaće i pogled na nebo, ali ga dohvatiti neće. Neko će reći da je besmisleno i težiti mu, ali ako je neko leteo jednom ili više puta za vreme života, znači li to da sada stvarno treba da zaboravi leteti?

Pročitajte i  Možda možeš kako hoćeš ali ne i dokle hoćeš: Evo posle koje po redu prevare sve švalere otkriju

Navodno da, jer svedočimo brakovima iz poštovanja, prećutnim agonijama decenijama, jer i kad se varaju, oni se ne razilaze baš iz tog poštovanja. Prema čemu je to poštovanje? Ako zajednička deca i nekretnine, ali i strah od samoće znače svete zavete braka, onda je bolje nikada se ne venčati.

Velike ljubavi se vole, srećni trenuci pamte, a samo tuga ima sva tri vremena. Prošlo, sadašnje i buduće. Zato se češće i sećamo svega što nas je bolelo. Sreću u tom trenutku živimo, a nikada se dovoljno prisetiti ne možemo kako je to bilo osetiti je. Ljubavi koje oduzimaju dah često oduzmu i zadnji pa je teško izreći sudbonosno da ili razmišljati o budućnosti, jer velike ljubavi se ne promišljaju. A male se venčaju, kako bi vremenom godinama “bračnog staža” kompenzovale nedostatak velike emocije.

.

Neke od njih demantuju navedeno dakako i nikada nijedna teorija nije smišljenja sa ciljem generalizacije, ali izuzeci često potvrđuju pravilo da većina bude takva. To negde ima i smisla, jer pre ili kasnije potrebno je naći balans sa nekim ko je dobar drug, odan i pošten, dobar čovek. Lepe su to osobine, lepa priča, ali najčešće se koriste za opise onih koji niste stigli dovoljno zavoleti. Ili pak jeste, svesni da su to emocije i osobine koje čoveka čine poželjnim.

Pročitajte i  Svaki frajer će biti vaš: 3 reči koje će osvojiti i najvećeg zavodnika!

Uspomene služe kao ogrev u hladnim bračnim noćima sa nekim ko je sve to, a opet ništa nije.

luftika.rs

Inicijalizacija u toku...