Bubuljice na polnom organu
Bubuljice na polnom organu

Izraz “problemi u intimnoj regiji” često se koristi za opisivanje vaginalnih tegoba. Vagina je deo ženskog tela čiji su problemi i danas tabu tema o kojoj se nerado diskutuje. Zbog toga mnoge žene vrlo malo znaju o sopstvenoj vagini. To je šteta, pošto je zdrava vagina vrlo važna u životu žene. U ovoj regiji se javljaju mnoge takozvane manje smetnje, koje, međutim, mogu da imaju veliki uticaj na opšte stanje žene. To je i “rizična oblast” za mnoge infekcije. Naravno, vagina ima i presudnu ulogu u seksualnom životu žene. Ova brošura ce vas informisati o vagini i faktorima koji uticu na taj deo ženskog tela. Daćemo vam savete o održavanju pravilne higijene vagine i razmotriti najčešca pitanja i tegobe. Upoznaćemo vas i sa lečenjem najčešcih tegoba u intimnoj regiji pomoću bioaktivnih sredstava.

 

VAGINA

U običnom govoru vagina je naziv za čitavu oblast vagine i vulve, sa svim ružičastim površinama i sluzokožnim tkivima, što
podrazumeva i unutrašnjost malih i velikih usana. Spoljašnji delovi velikih usana su maljavi. Sa unutrašnje strane velikih usana i po čitavoj površini malih usana nalazi se mnogo malih znojnih i lojnih žlezda. Lučenjem ovih žlezda (koje se razlikuje od onog u koži) podmazuje se ova oblast i formira tanak sloj koji štiti od mokraće, bakterija i menstrualne krvi. Sa svake strane vestibuluma (ulaza u vaginu) nalaze se dve žlezde koje proizvode sluz prilikom seksulanog uzbuđenja i podmazuju vestibulum pripremajuci ga za polni odnos. Sama vagina je cev dugacka 7 – 10 cm i pruža se od vestibuluma do cerviksa (grlića materice). Sa svake strane grlića materice vagina je ispupčena tako da formira džep koji se naziva forniks. U forniksima, posebno u delu sa zadnje strane (vidi sliku) može da se zadržava sekret iz cerviksa i ostaci izumrlih celija. Sama vagina nema žlezde, ali se podmazuje lučenjem cerviksa. Normalan vaginalni sekret ima prijatan, blag miris i izgleda kao mlečni krem ili bistro belance, u zavisnosti od trenutka u toku menstrualnog ciklusa.

reklame

VAGINALNA SLUZOKOŽA

Vagina je prekrivena sluzokožom, koja je relativno snažna i pruža dobru zaštitu. Debljina ovog tkiva zavisi od ravnoteže polnih hormona, koja varira tokom menstrualnog ciklusa, za vreme trudnoće i sa godinama. Kod mladih devojaka i starijih žena sluzokoža ima debljinu od samo nekoliko slojeva ćelija. Kod njih je to tkivo zato vrlo osetljivo, a ravnoteža vaginalne sredine može lako da se poremeti.

VAGINALNA FLORA

U vagini (kao i npr. u ustima i crevima) veliki broj mikroorganizama živi u ravnoteži, kako međusobnoj tako i sa svojim domaćinima. Ova biološka zajednica se naziva “vaginalna flora”. Važno je znati i da vagina obično ima kiselu sredinu (nisku pH vrednost).

1. Laktobacili

Verovatno svi znamo za korisnu bakteriju Lactobacillus vaginalis. Laktobacili – bakterije mlečne kiseline – nazvani su po svojstvu da proizvode mlečnu kiselinu kao krajnji proizvod svoje ishrane šećerima iz ćelija vaginalnog zida. Zbog toga njihovo prisustvo u velikoj meri određuje kiselost vaginalne sredine, koja je osnova za zdravu vaginu jer sprečava razvoj većine štetnih mikroorganizama. Kao i u svim dobro izbalansiranim sredinama, višak može da predstavlja smetnju. Neke žene imaju višak laktobacila te mnoge od njih pate od fluora (pojačanog sekreta). Taj slučaj se dijagnostikuje kao laktobaciloza.

2. Laktobacili i koke – mešovita flora

Koke su takođe cesto prisutne. One potiču iz crevne flore. Njihovo prisustvo u vaginalnoj sredini nema naravno nikakvu funkciju, ali sve dok su one u ravnoteži sa laktobacilima ova “mešovita flora” se smatra zdravom vaginalnom sredinom.

3. Koke

Potpunim nestankom laktobacila nestaje i zdrava pH (kiselost) vagine. Sredina postaje alkalna, što je idealna situacija za nezadrživi razvoj koka. One stvaraju vrlo neprijatan miris na ribu. Kada izazovu infekciju sa određenim simptomima i bolom, svrabom i pojačanim sekretom neprijatnog mirisa, dijagnoza je bakterijska vaginoza (BV). Mikroorganizmima koji izazivaju infekciju inače više odgovara ovakva alkalna sredina.

4. Prirodna zaštita vagine

Prema tome, prirodna zaštita vagine zavisi od:

debljine sluzokože (broja ćelijskih slojeva) zida vagine,
pH (kiselosti) vaginalne sredine,
ravnoteže između mikroorganizama u vagini,
opšteg dobrog stanja i zdravstvenog stanja žene.

5. Opasnosti od narušene ravnoteže u vagini

Jasno je da svaki poremećaj ravnoteže izaziva određene posledice. U najgorim slučajevima, on može dovesti do infekcija i zapaljenja. Poremećaje mogu izazvati i spoljašnji faktori, kao i faktori unutar samog tela tj. unutrašnji faktori ili kombinacija ovih faktora.

SPOLJAŠNJI FAKTORI

Spoljašnji faktori koji mogu izazvati poremećaj ravnoteže u vaginalnoj sredini dele se na mehaničke, higijenske i hemijske faktore. Polni odnos treba smatrati kombinacijom svih ovih faktora tako da će biti posebno razmatran.

1. Mehanički faktori

Mehanicki faktori mogu da izazovu oštećenja tkiva, npr. porođaj, grub ginekološki pregled ili uzimanje brisa, medicinska intervencija, itd. U takvom slučaju, imunološki sistem organizma aktivira reparacione procese kojima se eliminišu zapaljenja i infekcije i popravlja oštećeno tkivo. Treba pomenuti sledeće kombinovane mehaničke i higijenske faktore: preuske pantalone (zaustavljanje cirkulacije i trenje) i donji veš (zaustavljanje cirkulacije) kao i pogrešno korišćenje tampona (povređivanje).

2. Higijenski faktori

Higijenski faktori koji mogu izazvati probleme potiču od loših higijenskih navika, kao i od zapostavljanja higijene vagine. Često pranje ove regije običnim sapunom je vrlo loša higijenska navika. Sapun je alkalan i remeti pH, tako da kokoidne bakterije (koje se dobro razvijaju u alkalnoj sredini) dobijaju priliku da bujaju i eliminišu laktobacile.

Zapostavljanje vaginalne higijene je takođe loša navika. Važno je redovno menjati tampone, higijenske uloške i uloške za donji veš. Preporušujemo povremeno ispiranje vagine, a naročito kad imate “intimne tegobe”. Ispiranjem vagine pomoću irigatora odstranjuju se ostaci u vaginalnim džepovima pored cerviksa (forniks) i čisti cerviks (grlić materice). Naročito je važno da seksualno aktivne žene redovno primenjuju vaginalno ispiranje. Međutim, ne preporučujemo upotrebu agresivnih (veštačkih) tečnosti za ispiranje. Nažalost, vaginalno ispiranje pomoću irigatora nije uobičajena praksa. Takođe je važno voditi računa o navikama prilikom odlaska u toalet. Prilikom brisanja toalet papirom žene uvek treba to da rade s prednje strane ka zadnjoj, a nikako obrnuto jer se na taj način sprečava da mikroorganizmi, poput gljivica, dospeju iz creva u vaginu. Neodgovarajuća i pogrešna higijena vagine može prouzrokovati prekomeran rast štetnih mikroorganizama.

3. Hemijski faktori

Pojedini vaginalni sprejovi i gelovi za kontracepciju imaju štetan hemijski uticaj. Kod nekih žena može nastati alergija na gumu kondoma, kozmetičke proizvode i deterdžente.

4. Polni odnos

Polni odnos razmatramo posebno u poglavlju “Spoljašnji faktori” jer zaista predstavlja kombinaciju mehaničkih, higijenskih i hemijskih faktora. Sa naučnog i medicinskog stanovišta, polni odnos, naročito bez zaštite, ima najveći uticaj na vaginalnu sredinu. Baš kao i mnogo drugih stvari u životu u kojima se uživa, i polni odnos može imati negativne posledice. Da biste uživali u polnom odnosu bez straha od neželjenih posledica, važno je da razumete šta bi moglo da se dogodi vaginalnoj sredini i kako se to može sprečiti ili ispraviti. Izvesne mehaničke faktore ostavljamo Vašoj mašti na volju. Međutim, suva vagina može značiti bolan polni odnos i povećati rizik od oštećenja tkiva. Dobro podmazivanje pomaže da se tkiva zaštite. Kada je prirodno podmazivanje nedovoljno, kao što je slučaj posle menopauze ili kada žena nije dovoljno seksualno uzbuđena, treba primeniti dobar lubrikant.

Higijenski faktori takođe mogu uticati na prenošenje svih vrsta mikroorganizama, i to ne samo onih koji izazivaju venerične bolesti, već i ostalih bakterija i virusa: od infekcije mokraćne bešike, kožnih bolesti, bolesti usta (kao što je virus Herpesa koji izaziva groznicu), do oralnog seksa itd… Opasnost ne leži samo u prenošenju štetnih mikroorganizama. Polni odnos remeti hemijsku ravnotežu u vaginalnoj sredini. Sperma je alkalna tako da može promeniti pH vrednost vagine, od kisele do alkalne. Sperma je takođe bogata proteinima. Oba ova faktora pogoduju razmnožavanju mikroorganizama, a u alkalnoj pH sredini laktobacili će se povući pred rastućim kokoidnim bakterijama. Mogućnost vraćanja vaginalne sredine u ravnotežu posle takvog “alkalnog” šoka izazvanog polnim odnosom (bez zaštite) razlikuje se od žene do žene. Kod nekih je to lako, kod drugih mnogo teže, dok neke čak nemaju sposobnost ponovnog uspostavljanja ravnoteže u vaginalnoj sredini. U takvim slučajevima primećuje se sekret neprijatnog mirisa dan nakon odnosa (bez zaštite). Koke stvaraju supstance koje daju takav neprijatan miris na ribu. Žene kod kojih se ovo dešava trebalo bi da praktikuju vaginalno ispiranje pomoću irigatora u roku od 6 sati nakon polnog odnosa. Sperma koja je alkalna i višak kokoidnih bakterija biće odstranjeni tako da će laktobacilima biti lakše da se razmnožavaju i ponovo uspostave odgovarajuću kiselu pH vrednost.

Ovakav način održavanja higijene vagine koristan je za sve žene, a ne samo za one koje imaju problema da ponovo uspostave kiselu pH vrednost. To nije mera kontracepcije već pomoć pri ponovnom uspostavljanju vaginalne ravnoteže. Naravno, u vaginalnoj sredini ne dolazi do hemijskih promena ukoliko se koristi kondom.
Takođe treba napomenuti da se bakterije mogu zakačiti za spermu i preneti kroz cerviks u reproduktivne organe i izazvati PID(zapaljensko oboljenje karlice). Izvor bakterija mogu biti i muškarac i žena (vagina). Zdrava vaginalna sredina i dobra higijena muškarca su veoma važni faktori polnog odnosa.

DUBOKO, DUBLJE, NAJDUBLJE: 5 poza za maksimalnu penetraciju, i ti i on ćete da odlepite kad sve isprobate

UNUTRAŠNJI FAKTORI

Unutrašnji faktori koji imaju uticaja na vaginalnu sredinu su: opšte zdravstveno stanje žene, hormonski status i upotreba lekova.

1. Zdravstveno stanje

Opšte zdravstveno stanje podrazumeva i psihičko stanje. Stres i uznemirenost smanjuju otpornost. Posledice lošeg zdravstvenog stanja i smanjene otpornosti su očigledne. Infektivni mikroorganizmi imaju veću šansu da napadnu i “okupiraju” sluzokožu vagine.

2. Polni hormoni

Vaginalna tkiva nalaze se pod uticajem polnih hormona. Vagina ima optimalnu zaštitu za vreme ovulacije, a minimalna zaštita postoji i pri veoma niskom nivou hormona (kod mladih devojaka i žena u postmenopauzi). Budući da je covek jedna od retkih vrsta koja dozvoljava polne odnose van perioda ovulacije (za koju se vezuje optimalno stanje vagine) često nailazimo na probleme kao što je opisano u odeljku o polnim odnosima.

3. Lekovi

Pojedini lekovi, npr. određeni antibiotici, kao što su tetraciklini za lečenje akni ili ponovljene kure antibiotika radi lečenja infekcija mogu uticati na stanje vagine i vaginalnu sredinu. Upotreba lekova takođe može uticati i na vaginalna tkiva.

ČESTE INTIMNE TEGOBE

Najčešce intimne tegobe su: svrab, bol, bridenje, iritacije, pojačan vaginalni sekret, vaginalna suvoća i problemi koji se javljaju prilikom polnog odnosa. Skoro svaka žena je tokom života iskusila neku vrstu intimnih tegoba. Tegobe mogu biti poprilično mučne i učiniti da se žena loše oseća u svakodnevnom životu. Ovakve intimne tegobe ne moraju uvek biti povezane sa istinskim poremećajem. Međutim, činjenica je i da se ovakve tegobe uvek javljaju u manje-više ozbiljnom vidu ako postoji pravi poremećaj.

NEGATIVNI EFEKTI REKURENTNIH INTIMNIH TEGOBA

Rekurentne intimne tegobe tj. one koje se ponavljaju mogu imati ogroman uticaj na život i psihu žene. Kod rekurentnih intimnih tegoba postoji opasnost od negativne kaskade događaja koji su vezani za ponavljanje intimnih tegoba. Intimne tegobe koje se ponavljaju dovode do toga da ne želite da vodite ljubav, što znači manje uzbuđenja i slabije podmazivanje vagine, a to opet ima za posledicu neprijatan polni odnos zbog suve vagine. To dalje dovodi do nedostatka relaksacije, bolnog polnog odnosa praćenog povredom vaginalnih tkiva i ponovne pojave intimnih tegoba. Psihološki posmatrano, negativan sled događaja započinje negativnim stavom prema vagini i dovodi do negativne ideje o “samoj sebi” i jadikovanja, dovodi do problema u odnosu s partnerom i/ili do povlačenja iz društvenog života.

GLJIVIČNE INFEKCIJE – KANDIDIJAZA (CANDIDIASIS)

Kandidijaza je infekcija vagine izazvana gljivicom Candida albicans. Ova česta gljivica pojavljuje se u crevima, ustima, na koži i u vagini. U zdravoj vaginalnoj sredini bakterije i gljivice često žive zajedno u izbalansiranom ekosistemu. U određenim okolnostima gljivice mogu početi da bujaju, prodreti u tkiva i tako prouzrokovati infekciju. Ovo je veoma cesta infekcija. 37% žena koje se obrate lekaru zbog vaginalnih infekcija ima kandidijazu. Smetnje počinju pojačanim sekretom i svrabom u intimnoj regiji. Sekret pomalo liči na mladi sir i neprijatnog je mirisa. U ostale česte simptome spadaju otok, crvenilo, iritacije spoljašnjih i unutrašnjih usana, bol pri mokrenju i bolan seksualni odnos.
Ovakva infekcija često nastaje kada ćelije vaginalnog zida sadrže dosta šećera, kao što je slučaj u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, u trudnoći i usled upotrebe pilula za kontracepciju. Žene koje pate od dijabetesa imaju predispozicije za infekciju izazvanu kandidom.

Infekciju izazvanu kandidom često je “lako lečiti, ali teško izlečiti”. Može biti veoma uporna, može se ponavljati i čak preći u hroničnu i pored kura lekova. Kandida je zapravo jedini uzročnik infekcije koji se javlja u kiseloj sredini (niska pH). To je razumljivo jer se laktobacili takođe hrane šećerom! Očigledno je da se kandida retko javlja kod žena u postmenopauzi, osim ukoliko su na hormonskoj supstitucionoj terapiji (HRT), zbog smanjene količine ćelijskog šećera.

Bolje sprečiti nego lečiti

Za Vas lično veoma je važno da znate zašto kandida “buja” u vagini. Vaše zdravstveno stanje (psihičko i fizičko), zajedno sa dijetom bez šećera (ishrana treba da sadrži ograničene količine šećera, mlečnih proizvoda i zaslađivaca) jeste nešto što Vi možete da razumete i kontrolišete.

Isto tako, “mehaničkim” putem – vaginalnim ispiranjem – možete odstraniti veliki broj ćelija gljivica. To imuno-sistemu pruža mogućnost da bolje kontroliše situaciju.
Ako imate pravu infekciju kandidom, lekar će Vam prepisati lekove. A mi Vam opet savetujemo da ovakvo lečenje potpomognete vaginalnim ispiranjem.

POJAČAN SEKRET (FLUOR VAGINALIS)

Žene treba da shvate da je izvesna količina sekreta normalna pojava, da je ta količina indivudualna, kao i da varira tokom menstrualnog ciklusa. Svaka žena određuje šta je normalan, a šta pojačan sekret. Ne govorimo sada o sekretu neprijatnog mirisa ili abnormalne boje ili gustine. Pojačan sekret je često prouzrokovan poremećajem ravnoteže vaginalne sredine. Iritacije vagine ne znače uvek i prave infekcije koje treba lečiti lekovima. Pojačan sekret je prvi znak bilo kakvog poremećaja vaginalne sredine. Pojačan sekret mogu prouzrokvati bakterije, paraziti, gljivice ili virusi, baš kao i “mehanicke” iritacije npr. uske pantalone ili zaustavljanje cirkulacije, sintetički donji veš ili dnevni ulošci.
Treba da preduzmete korake kako biste sprečili da se razvije prava infekcija. Potrebno je da primenite dodatne mere vaginalne higijene, a to znači: ne upotrebljavate sapun već se ispirate mlakom vodom, i pomoću vaginalnog irigatora.
Pojačan sekret je često praćen svrabom, bolom (i za vreme polnog odnosa), peckanjem ili iritiranim usnama.

VAGINALNA SUVOĆA

Ovo je čest simptom koji se javlja narocito u menopauzi. Usled nedostatka hormona, sluzokoža vagine postaje tanja, a cerviks više ne luči dovoljno sluzi za podmazivanje. Vaginalna suvoća može biti uzrok bolnog seksualnog odnosa i iritacije tkiva. Sporiji polni odnos, sa više predigre, takođe može biti od koristi. Redovan seks, bilo sam odnos, bilo masturbacija, poboljšava vaginalno podmazivanje. Najzad, ako je baš neophodno, može se prepisati i krema estrogena radi ublažavanja ovog problema.

BAKTERIJSKA VAGINOZA (B.V.)

Bakterijska vaginoza je vrlo čest poremećaj vaginalne flore. Lako se dijagnostikuje po sekretu neprijatnog mirisa na ribu koji je prouzrokvan prekomernim rastom kokoidnih bakterija. pH vrednost je tada uvek alkalna jer su laktobacili u manjem broju ili ih nema, npr. kod žena u postmenopauzi. Osim navedenih simptoma, tegobe su i bol, svrab i peckanje.
Bakterijska vaginoza je zapravo “opasnija” infekcija od kandidijaze. Dovodi se u vezu s prisustvom patogenih mikroorganizama, kao što je Trichomonas, zatim sa prevremenim porođajem i čak HIV-om i karcinomom cerviksa. Bakterija koja izaziva BV takođe se može zakačiti za spermu i preneti kroz ceviks do reproduktivnih organa izazivajući zapaljensko oboljenje karlice (PID).

Zbog toga se bakterijske vaginoze obično leče lekovima. Bakterija Gardnerella često je prisutna u sekretu kod B.V. Opet je ponovo bolje sprečiti nego lečiti. Pravilna higijena vagine opisana u poglavlju “Higijena vagine” veoma je efikasna u spečavanju bakterijskih vaginoza.

SVRAB (PURITIS VULVAE)

Uporan svrab usana (pruritis vulvae) mogu izazvati različiti faktori, kao što su alergije (npr. na sintetički donji veš, sapun, gumu kondoma, sprejove, lekove), infekcije, zaustavljanje cirkulacije zbog nošenja tesnih pantalona ili dnevnih uložaka, iritacije od nošenja tesnih pantalona, grubog toalet papira, neredovna promena higijenskih uložaka, itd. Važno je da sami utvrdite koji faktor može biti uzročnik Vaših tegoba i da ga izbegavate.

VULVITIS I VAGINITIS

Vulvitis i vaginitis su infekcije vulve (dela oko usana) i vagine. Infekcija nastaje kada postoje patogeni mikroorganizmi koji dobijaju šansu da bujaju. Smanjena otpornost pruža takvu priliku. Često su prisutni i mikroorganizmi koji se prenose polnim putem. Tegobe su obično bol (takođe i tokom polnog odnosa), peckanje, svrab, otok i crvenilo, praćene pojačanim sekretom neuobičajenog izgleda i neprijatnog mirisa.
I u tom slučaju opet se preporučuju dodatna higijena vagine i vaginalno ispiranje pomoću irigatora radi spiranja viška mikroorganizama i lakšeg obnavljanja vaginalne sredine.

VAGINALNI BRIS

Svi znamo da se ova metoda ispitivanja primenjuje za rano otkrivanje karcinoma cerviksa. Vaginalni bris je i odlična metoda da se utvrdi šta se dešava u vagini. Malom špatulom ili četkicom delići tkiva skinu se sa zida vagine i razmažu na staklenu pločicu. U laboratoriji se ova staklena pločica boji posebnim agensima koji omogućavaju da se posmatraju ne samo ćelije već i bakterije, gljivice i neke druge vrste mikroorganizama.

Pomoću ovog testa možemo dobiti jasnu sliku o prisustvu štetnih mikroorganizama i stanju vaginalne sredine. Samo u pojedinim slučajevima, ovaj test, tzv. PAPA bris radiće se tako što će se zasejati i neke kulture (npr. hlamidije). Bris grlića materice koristi se za otkrivanje karcinoma grlića materice. Veoma je važno da se ovaj test radi redovno, ne samo radi eventualnog ranog otkrivanja karcinoma već i radi otkrivanja vaginalne infekcije.

NAJČEŠCI PATOGENI ORGANIZMI
(ORGANIZMI KOJI MOGU IZAZVATI OBOLJENJA)

Trihomonas (Trichomonas)

Ovaj mali parazit (bičar) prenosi se polnim putem. Prouzrokuje pojačan sekret, svrab, bol i blago krvarenje iz vagine. U novije vreme postoje indikacije da i kade za masažu i đakuzi mogu biti izvor infekcije.

Gardnerella

Ova kokoidna bakterija je veoma česta, a javlja se u sredini koja ima alkalnu pH. Nije poznato da li sama po sebi izaziva infekciju. Uvek se javlja u kombinaciji sa drugim kokoidnim mikroorganizmima uz pojačan beli sekret neprijatnog mirisa i svrab (bakterijska vaginoza).

Aktinomicete

Aktinomicete su bakterije prisutne u usnoj duplji. U vaginu dospevaju oralnim seksom i preko ruku. Često se pojavljuju kod žena koje koriste spiralu ili dijafragmu, kao i kada se tamponi ne menjaju redovno. Mogu izazvati infekciju kod koje se javlja braonkast sekret neprijatnog mirisa.

Hlamidija (Chlamydia)

Ovaj mikroorganizam ipak spada u bakterije, mada veoma liči i na virus. Izaziva popriličan strah jer se ovakva infekcija lako može preneti na matericu i jajovode i dovesti do steriliteta. Osim toga što obično ne pokazuje nikakve simptome koji bi upozorili na infekciju, hlamidiju je takođe veoma teško kultivisati (da bi se otkrila u laboratoriji). Prenosi se polnim odnosom i često se javlja kod seksualno aktivnih tinejdžera, kao i kod žena koje su već inficirane drugim polnim bolestima.

Gonoreja

Ovo je venerična bolest rasprostranjena u celom svetu, a izaziva je bakterija. Veoma je zarazna i uzročnik je ozbiljne infekcije vagine, uretre (mokraćne cevi), materice i celog abdomena.

Sifilis

Treponema pallidum je naziv bakterije – uzročnika veneričnog oboljenja koje napada vaginu i cerviks, uz pojavu bezbolnih tvrdih čireva. Ako se ne leči, sifilis može dovesti do oštecenja mozga i fatalnih posledica.

Herpes

Postoje dve vrste virusa herpesa koji napada vaginu. Jedan je herpes iz usta koji izaziva groznicu u vidu plikova, a prenosi se oralnim seksom. Drugi je vaginalni herpes koji se prenosi polnim odnosom. Kod obe vrsta pojavljuju se gnojne bubuljice i čirevi koji počinju na usnama vagine i šire se u vaginu.

HPV (Humani papilloma virus)

Venerične bradavice na usnama i ceviksu izaziva HPV virus. To je veoma ozbiljna bolest koja se prenosi polnim putem i najčešce se javlja kod seksualno aktivnih mladih ljudi, a može se spontano povući.

Izgleda da postoji veza između razvoja karcinoma cerviksa (grlića materice) i dugotrajne HPV infekcije kod žena kod kojih kokoidna flora buja u alkalnoj vaginalnoj sredini.

SPREČAVANJE I LEČENJE INTIMNIH TEGOBA

Intimne tegobe možete sprečiti i lečiti tako što ćete pomoći svom telu da ponovo uspostavi zdravu vaginalnu sredinu. To se
može postići:

dobrim higijenskim navikama, koje su “mere predostrožnosti” pre i posle polnog odnosa, čistoćom, izbegavanjem pranja običnim sapunima, itd…

VAGINALNI IRIGATOR

Upotreba irigatora je važan higijenski postupak. Mehaničkim putem odstranjuje se višak mikroorganizama i ćelija, naročito ostataka izumrlih ćelija koji se gomilaju u vaginalnim džepovima (forniksima) pored grlića materice. Ovaj higijenski postupak možete porediti s pranjem zuba. Najbolje je koristiti rastvor šumećih tableta. Medicinske tečnosti za ispiranje, kao što je hlorheksidin i povidon-jod ne treba upotrebljavati bez izričite preporuke lekara. Učestalost ispiranja zavisi od “načina života”. Za redovno održavanje higijene obično je dovoljno ispiranje na svake dve sedmice.

Bilo je potrebno mnogo godina da bi se utvrdila povezanost između oralne higijene i karijesa i da pranje zuba počne da se primenjuje i u preventivne svrhe. Sada imamo dokaze da pravilna vaginalna higijena, naročito posle seksualnog odnosa, predstavlja važan faktor u prevenciji vaginalnih poremećaja.

ZAKLJUČAK

Svaka žena će se tokom života neumitno susresti sa nekima od navedenih faktora koji utiču na njenu vaginalnu sredinu. Najvažniji faktori su: vaginalna higijena, ravnoteža polnih hormona, seksualna aktivnost (naročito uticaj sperme i mikroorganizama koji se prenose polnim putem) i menstrualni ciklus.

Veoma je važno da žena bude upoznata sa ovim faktorima i da na pravi način neguje intimne delove tela. Svaka žena će svakako sama otkriti šta je za nju najbolje kada shvati osnovne mehanizme i efekte koje unutrašnji i spoljašnji faktori mogu imati na vaginalnu sredinu.

Naravno, veoma je važno da redovno odlazi kod lekara radi vaginalnih testova, čak i kada nema nikakve tegobe, jer se nam taj način mogu na vreme otkriti prvi znaci karcinoma cerviksa i dobiti uvid u stanje vaginalne sredine.

oktal-pharma.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.