trudna

Opšte je poznato kroz kakve sve fizičke i psihičke promene trudna žena prolazi za vreme drugog stanja. Međutim, ispostavilo se da ovaj fenomen “misteriozne” trudnoće i nije tako retka pojava.

Desilo se ponovo prošle nedelje! Jedna 25-godišnja devojka iz Velike Britanije doživela je potpuni šok kada je na svet donela bebu u toaletu, a danima je bila u zabludi da ima stomačni virus.

Još jedan primer je žena iz Masačustesa koja je hitno primljena u Urgentni zbog jakih bolova u leđima. Ostala je zatečena kada joj je dežurni lekar saopštio da je trudna i da će se svakog momenta poroditi, prenosi Woman’s Health.

reklame

Potpuno je nezamislivo prihvatiti činjenicu da žena može da bude trudna punih devet meseci, a da toga ne bude svesna. Opšte je poznato kroz kakve sve fizičke i psihičke promene trudnice prolaze za vreme drugog stanja. Međutim, ispostavilo se da ovaj fenomen “misteriozne” trudnoće i nije tako retka pojava. Stručnjaci naglašavaju da je zaista moguće da žene tokom 40 nedelja ne budu svesne da u stomaku nose dete. Evo zašto:

1. “Žene koje već imaju dosta viška kilograma, odnosno spadaju u grupu gojaznih, neće nužno primetiti fizičke promene na svom telu koje ukazuju da beba raste u njihovom stomaku. Višak masti može da spreči da osete bebine pokrete i mrdanje u stomaku”, kaže prof.dr Meri Džejn Minkin sa Univerziteta Jejl.
2. “Ukoliko već imate neredovne menstruacije i ne možete da se oslonite na datume, bilo da je to zbog samih hemijskih procesa u vašem telu ili policističnih jajnika, izostanak perioda ne bi automatski pokrenuo vaše sumnje u trudnoću”, dodaje doktorka Minkin.

3. “Dok su šanse da vam kućni test za trudnoću pokaže pogrešan rezultat vrlo male, i te kako je moguće da u prvim nedeljama, kada piškite na štapić, vaše telo još uvek ne proizvodi dovoljno onih hormona koje test treba da prepozna – ukoliko pijete previše vode i tako razblažite urin, a samim tim je i nivo hormona takođe razblažen. Drugi slučaj je kada test ne koritite pravilno. Uvek uradite još jedan test, a ukoliko je i on negativan, a vi imate neke druge simptome trudnoće, kao što su mučnine ili osetljivost bradavica, zakažite pregled”, savetuje doktorka Minkin.

Dete od 30 meseci zaposednuto METALIKAMA

4. “Normalno je da beba kreće da se mrda i okreće u stomaku već u drugom trimestru, ali to ne mora da bude u 100 odsto slučajeva”, kaže Minkin. “Međutim, nekada se dešava da je posteljica smeštena ispred bebe, te žena ne oseća njeno kretanje”.

5. “U svojim kasnim četrdesetim mnoge žene doživljavaju promene u ciklusu poznate kao perimenopauza: neredovne menstruacije, period koji se završava i tek nakon nekoliko meseci počinje ponovo, i mnoge druge fizičke promene kao što su debljanje i ćutljivost. Svi ovi znaci mogu da ukazuju da je beba na putu. Upravo to se desilo jednoj mojoj pacijentkinji. U svojoj 46. godini došla je kod mene da se žali na povećanje kilaže usled perimenopauze. Čim sam je pogledala, znala sam o čemu je reč – bila je u drugom trimestru trudnoće”, objašnjava doktorka Minkin.

Danas skoro svako dete od 6 godina ima Fejsbuk…

6. “Ako ste naviklji da često imate stomačnih problema, poput mučnine, povraćanja i nervoznih creva, jednu više jutarnju mučninu i povraćanje doživećete sasvim normalno. I onda kada one prođu, mislićete da ste ozdravili, a vi ste zapravo ušli u drugi trimestar”, zaključuje prof. dr Meri Džejn Minkin sa Univerziteta Jejl.

stil.kurir.rs

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.