tajna gatanja u pasulj

Baba Vangla otkriva: Gatanje u pasulj je jako rasprostranjeno u našim krajevima. Jedan od glavnih razloga za to je dostupnost potrebnih rekvizita tj. pasulja. Sve što vam je potrebno su zrna ove lako dostupne mahunarke.

tajna gatanja u pasulj

Ova metoda predviđanja budućnosti naročito je popularna u Turskoj i u Bosni i Hercegovini, ali i medju Romima, te se smatra jednom od najpreciznijih metoda proricanja. Oni koji je koriste smatraju da gpasulj može oslikati trenutno stanje univerzalnih silca te ponuditi neku vrstu saveta osobi koja traži pomoć.

reklame

Da se razumemo, to nije nešto što je od nedavno stiglo u naše krajeve. Naprotiv: poznate su narodne uzrečice da „niste gledali u pasulj“ da biste znali odgovor na neko od pitanja.

Štaviše, gledanje u pasulj registrovano je čak i u „Gorskom vijencu“! „Što bajete kao bajalice, ali babe kad u bob vračaju“, napisao je Njegoš!

Priprema

Iako je gledanje u pasulj kod nas stiglo „zahvaljujući“ Turcima, ova tehnika donekle je slična ji đingu: naime, baš kao i u drevnoj kineskoj tehnici, uzima se jedno zrno – više! Zašto? Konkretnog odgovora nema! Jednostavno – tako se radi.

Šta vam je potrebno? Pre svega, 41 zrno belog pasulja. I jedno zrno druge boje. Predlažemo vam bela zrna tetovca jer su najlakša za posmatranje i rukovanje.

Baba Vangla otkriva magiju sna: Šta znači sanjati SNEG

Osim toga, potrebna vam je ravna površina. Stočić, trpezarijski sto ili sto u dnevnom boravku.

Koliko se puta baca

Pasulj se baca tri puta: za prošlost, sadašnjost i budućnost. Prvo bacanje obično predstavlja detinjstvo, drugim se posmatra sadašnjost, a u trećem bacanju se gleda šta će se dogoditi, pa je ono i najvažnije za osobu kojoj gledate.
Simboli koji nastaju bacanjem pasulja iščitavaju se u zavisnosti od pola i statusa osobe kojoj se gleda u pasulj. Tako isti simbol može da znači trudnoću ili brak – u zavisnosti od toga da li se radi o ženi ili muškarcu.

Odmah da naglasimo da postoje i druge metode i drugi načini tumačenja prilikom „bacanja“ pasulja.

astrosajt.blogspot.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.