Naslovna Ljubav Ako se pitaš gde si pogrešila pa je ispario poput duha: 4...

Ako se pitaš gde si pogrešila pa je ispario poput duha: 4 razloga zbog čega je on prestao da ti se javlja

PODELI

Engleski naziv “ghosting” (eng. ghost = duh) naziv je za one neprijatne situacije kada neko sa kim si na početku veze ili u sred flerta jednostavno nestane. Prestane da ti odgovara na pozive i poruke bez da si to imalo očekivala, što može biti veliki udar na tvoje samopouzdanje i ljubavni život.

Ghosting ili nestajanje partnera (ili potencijalnog partnera) je oduvek bio prisutan u vezama, a u poslednje vreme sve više s rastućim svetom online dating-a.

Jednostavno objašnjenje zašto do toga dolazi je to da je nestati najlakši način raskida; nema kontakta, komunikacije i sličnih ‘komplikacija’ koje se dogode kada jedna osoba želi da napusti vezu s drugom. Oni koji su to doživeli znaju koliko bolna može biti ova situacija, jer ko je ostavljen ne može nikako saznati zašto je do toga došlo, u čemu je problem i razlog njegovog napuštanja pa problem nalazi u sebi.

Osoba se ispituje: “Šta sam pogrešno učinio/la?”, “Je li njemu/njoj ikada bilo stalo do mene”, “Je li mu/njoj se nešto dogodilo”, što ostavlja dugotrajne posledice na samopouzdanje, pogotovo ako već imaju prethodnih problema s njim, saznajemo sa Psychology Today.

Zbog sledećih razloga često dolazi do ghostinga – možda nekome pomognu da razumeju zašto je to druga osoba uradila i onima koji to rade da se zapitaju sledeći put je li žele da to priušte nekoj osobi.

Pročitajte i  Od ovakve se momentalno beži: Može da bude lepa ko boginja, ali žena koja u vezi radi ove stvari će ti napraviti pakao od života

Izbegavanje sukoba

S ovim se misli na svaki tip direktne komunikacije koja bi mogla da razljuti ili uzruja drugu osobu. Mnogi (ako ne i svi) ljudi skloni su izbegavanju konflikta i radije bi odšetali iz situacije koja bi mogla dovesti do njega. Strah od ljutitih odgovora, poput vikanja, kritikovanja, plakanja i izbegavanje emocionalnih reakcija su vrlo uobičajeni. Kada te neko iznenadno napusti, to ne znači da si nužno nešto pogrešno uradila; pre će biti da osoba s kojom si izlazila nije mogla da bude direktna u komunikaciji s tobom. To je sve stvar emocionalne zrelosti individualaca, a to je veština koja se mora razvijati i rasti tokom vremena.

Strah od emocionalne intime

Ovo je vrsta straha od dopuštanja samoj sebi da ti bude jako stalo do neke osobe i prihvatanje činjenice da je i toj osobi jako stalo do tebe. Oni koji imaju problem s ovim strahom mogu biti u vezi mesec ili dva, čak i godinama, ali sebi pritom ne dopuštaju nikakvu vrstu emocionalne povezanosti. Do samog trenutka kad neko nestane u vezi, može se činiti da je sve savršeno i da se ne primete nikakve anomalije u odnosu, a onda neki okidač dovede do toga da jedna osoba, u strahu od emocionalne povezanosti, jednostavno nestane.

Pročitajte i  One su lepe i pametne ali muškarci ipak od njih beže: Žene koje rade ovih 6 stvari su krajnje nepoželjne za vezu

Narcisoidna ličnost

Narcisi nisu empatični na emocionalni bol koji bi osoba s kojom izlaze mogla da vroživi. Manjak empatije je temeljna osobina narcisa i verovatno razlog za neke situacije ghosting-a. Ako si imala dovoljno vremena da upoznaš osobu koja te napustila bez ijedne reči, verovatno si primetila i neke druge njegove osobine u kojima manjka obzira prema drugima.

.

Strah od nasilne reakcije

Ređe se događa da osoba odjednom nestane jer ju je strah eventualne agresivne reakcije, napada koji bi se mogao dogoditi ako uživo raskine s nekom osobom. To je u psihološkom smislu pre način samoodbrane nego ghosting-a, ali i dalje može biti kobno za drugu osobu.

Nijedan od ovih razloga ne opravdava iznenadno nestajanje osobe iz veze s drugom, ali možda pomognu nekim osobama da uvide zašto ih je neko napustio i da problem nije u njima. Ako si i ti sama u situaciji da želiš nekoga ghost-ovati, probaj da razumeš situaciju kakvu ćeš napraviti i kako će tvoji postupci uticati na tu osobu i njenu budućnost. I jednostavna poruka ili jedna rečenica su bolja od nikakve.

zdravakrava.24sata.hr

Inicijalizacija u toku...