vezi

Dosadno vam je u vezi? Morate stalno da negujete vezu i da je “zalivate” kako bi uspela i procvetala.

Ugasite telefon

Ako ste opsednuti društvenim mrežama tokom obroka, vreme je da ugasite telefon. Istraživanja pokazuju da postoji negativna korelacija između intenzivnog korišćenja društvenih medija i sreće u vezi. Kada su ljuti, neki ljudi se mogu okrenuti kucanju poruka kako bi izbegli pričanje o problemu, a to je način na koji dolazi do stvaranja distance između vas i partnera.

Idite u krevet u isto vreme

Imate osećaj kao da vas dvoje skoro pa nikada nemate slobodan trenutak kada ste zajedno? Odlazak u krevet u isto vreme može da pomogne. Vreme za spavanje može da bude i jedino vreme kada ste vas dvoje sami u toku dana. Čak iako ste noćna ptica, uvek možete da ostanete u krevetu dok partner ne utone u san. Naravno, bilo bi mudro da oboje dovoljno spavate. Naime, nedostatak sna može uzrokovati trzavice sledeće jutro.

reklame

Napravite mu prvu jutarnju kafu

Veliki gestovi nisu jedini način da pokažete kako vam je stalo. I jednostavne stvari, kao što je šolja kafe ujutro, mogu poboljšati vaš odnos sa partnerom. Istraživanja pokazuju da su česta, mala dela dobrote pokazatelj srećne i uspešne veze. Partneri u vezi mogu ponekad da se osećaju kao da ih druga strana uzima zdravo za gotovo. Redovnim obavljanjem malih zadataka, partneru dajete do znanja da ga primećujete.

Prisećajte se smešnih i zabavnih trenutaka iz prošlosti

Ponekad su najbolje uspomene one smešne. Prisećanje takvih trenutaka poboljšava vašu vezu na način da ćete ih ponovo proživeti i oživeti uspomene i vreme kada su se dešavale srećne, smešne stvari.

Oznojite se

Nije tajna da dobra kondicija pomaže u spavaćoj sobi jačanjem izdržljivosti, snage i fleksibilnosti, ali “sesija znojenja” ima i više neposrednih efekata. Endorfin, koji se oslobađa tokom vežbanja, daje vam adrenalin koji povećava uzbuđenost. Aktivnosti koje povećavaju kucanje srca, kao što su hodanje, trčanje ili vožnja bicikla imaju garantovano pozitivan uticaj na “želju”. Bilo koja vrsta “naleta” uzbuđenja može se preneti na partnera i dodati strast vašoj vezi.

A pre večere… ples

Parovi koji često isprobavaju nove stvari zajedno imaju kvalitetnije veze, bar sudeći prema psiholozima. Ovde nije reč o nekim ekstremnim stvarima, kao što je skakanje padobranom ili put na drugi kraj sveta, već o aktivnostima koje su vam oboma nove, a koje mogu trajati i svega pet minuta. Vreme večere odlično je za isprobavanje nečeg novog. Pojačajte muziku i plešite dok kuvate. Ili napravite zajedno neko jelo koje niste pre pravili.

Eksperimentišite sa lokacijama za seks

Vođenje ljubavi ne morate da ograničavate samo na spavaću sobu. Pustite mašti na volju i isprobajte neke druge zanimljive lokacije. Novi elementi “igre” stimulišu sistem dopamina. Kada radite nešto što povećava oslobađanje dopamina to pojačava izdržljivost i želju.

Zagrlite ga

Neseksualni dodiri, kao što su zagrljaji i držanje za ruke, jednako su važni kao i seks u održavanju veze zdravom. Dodirivanje je jedan od najdefinitivnijih načina koji pokazuju da ste u vezi. Na duge staze, što se više dodirujete sa partnerom to ćete se prijatnije osećati zajedno. Dodirivanje je i način da se umirimo. Svaki put kada to uradite vi šaljete pozitivnu poruku vašem partneru.

Postavite novo pitanje

Kao par, verovatno većinu vremena provodite pričajući o poslu ili prijateljima. Kada ste se zadnji put zaustavili i pitali nešto novo? Kako veza napreduje, partneri se menjaju tako da postoji velika verovatnoća da vaš partner ima drugačija interesovanja u odnosu na vreme kada ste se tek upoznali. Upitajte partnera o stvarima koje ga obično ne pitate: o filmovima, muzici pa čak i šta biste uradili da osvojite pozamašan novčani iznos na lutriji.

Pokažite zahvalnost

Razmislite kada je partner zadnji put uradio nešto što vam je pomoglo ili olakšalo svakodnevni život i zahvalite mu se na tome. Parovi u vezi često se opuste i smatraju sasvim normalnim da druga strana ispunjava njihova očekivanja. Veoma često partneri zaborave da se zahvale jedni drugima, bez obzira da li je u pitanju iznenađenje ili pomoć oko svakodnevnih poslova. Prekinite tu praksu i zahvalite se partneru čak i onda kada vam donese čašu vode.

 

cosmopolitan.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.