15 saveta mlađoj sebi zbog kojih ne bih proćerdala život

U zrelim i starijim godinama lako je shvatiti gde smo najviše grešili pa su zato novinari skupili kolekciju najčešćih saveta kako da mlađi ljudi žive srećnije i bolje

1. Sve radiš ispravno

Nemoj se previše opterećivati mišljenjima drugih, time što ti budućnost nosi ili jesi li dobro odlučio. Donesi ih, odluči i idi dalje! Svet nije okrutan, naprotiv, svi imamo nekoga ko nas voli i podržava i na njih se treba usmeriti, piše Brightside.

2. Nemoj početi da pušiš

Grozna navika koja uništava zdravlje, ali i finansijsku situaciju.

reklame

3. Pokušaj svaku noć da spavaš barem 7 sati

Nemoj da eksperimentišeš s raznim ciklusima spavanja, telu je potreban odmor, dopusti mu da se oporavi i da ti sledeći dan bude ispunjen energijom.

4. Neka te vode snovi i ciljevi

Uvek misli prvo na sebe. Nemoj se stideti svojih želja i ciljeva. Usreći samog sebe prvo, jer ćeš jedino tako moći usrećiti i ljude oko sebe.

5. Ne odlaži

Za sve u životu postoji idealno vreme. Kad si mlad i ideš u srednju školu ili na fakultet – uči. Iskoristi sve što ti se nudi – slušaj profesore, preispituj svet oko sebe. Kasnije je jako teško nadoknaditi sve što si u mladosti propustio budući da život nosi i porodicu, obaveze, posao, račune i to na svakodnevnoj bazi.

6. Bolje se pripremi za prijemne ispite

Daj sve od sebe da upišeš srednju školu ili fakultet koji želiš, nemoj upisati nešto samo zato što možeš. Sa strukovnim školama i fakultetom sebi određuješ budućnost, a lepše je raditi nešto što voliš, nego što ne voliš.

7. Ne troši na gluposti

Momentalni hirovi ti mogu odneti puno novca. Ne troši suludo na video igrice, skupu odeću i stvari koje nisu trajne. Radije štedi i ulaži u sebe – u svoje znanje i budućnost.

8. Nemoj se previše brinuti oko ispita, eseja ili radova…

Bitni su, ali ne toliko. Izaberi smer koji odgovara tvom karakteru i daj sve od sebe, ali nemoj dopustiti stresu da dominira tvojim životom. Iskoristi sve šanse koje ti se pruže za vreme školovanja – riskiraj i idi na takmičenje, pokušaj da osvojiš stipendiju, javi se za rad na projektu – iz svega toga ćeš dobiti vredno iskustvo.

loading...