Sperma je antidepresiv
Sperma je antidepresiv

Sperma je antidepresiv: Naučnici pretpostavljaju da je to posledica apsorpcije određenih hormona iz sperme kroz sluznicu vagine.

 

U prvom istraživanju učestvovale su 293 studentkinje, a u sledećem 700 žena. Naučnici su pokušali da isključe ostale uticaje, kao što je uzimanje kontraceptivnih tableta, učestalost odnosa, stabilnost partnerske veze i uticaj odluke o upotrebi kondoma. Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da ni jedan od tih činilaca ne može da obrazloži promene u osećanjima žene u tolikoj meri.

reklame

Sperma sadrži više hormona, koji mogu uticati na to kako se osećamo. Testosteron, estrogen, lutropin, prolaktin i prostaglandin otkriveni su u ženskoj krvi nekoliko sati nakon ejakulacije.

Postavlja se pitanje može li sličan učinak nastupiti i kod oralnog seksa. Budući da steroidi u kontracepcijskim tabletama uspešno prolaze kroz probavni trakt, mogli bismo zaključiti da taj put prežive i hormoni u spermi, ukoliko se ne apsorbuju već kroz sluznicu usta i ždrela. Isto se pitanje javlja kod analnog odnosa, hetero ili homoseksualnog, ali bez opširnog istraživanja nagađanja nisu preporučljiva.

Zašto sperma proizvodi takve osećaje, ostaje kao evolucijsko pitanje. Gordon Galup, saradnik u istraživanju, odgovara da kod muškaraca čija sperma sadrži više takvih tvari postoji veća mogućnost ponovnog seksualnog odnosa. Istraživači upozoravaju i nadaju se da se zbog rezultata istraživanja neće povećati broj nezaštićenih odnosa i svih sa tim povezanih neprilika.

Dodajmo još da ejakulacija “unutar” partnerke i na muškarca ima blagotvorne učinke – veliko zadovoljstvo i veće zadovoljenje. Da bismo to utvrdili, istraživanje nije potrebno.

lekarinfo.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.