Ćufte sa bundevom u sosu su obrok pomalo neobičan obrok. Zapečene i fine mesne ćuftice sa dodatkom ukusne bundeve razbiće svakodnevicu na trpezi.
SASTOJCI
Za ćufte:
400 gr mlevenog mesa
400 gr bundeve rendane
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 komad jaje
1 kašika kisele pavlake
4 kašike prezle
1 kašika persuna seckanog
1/2 kašičice djumbira u prahu
so
biber mleveni
300 gr bundeve seckane na manje kocke
1 kašika maslinova ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
2 prstohvata ruzmarina suvog
Za sos:
2,5 dcl pavlake za kuvanje
2,5 dcl vode
1 prstohvat muskatnog oraščića rendanog
so
UPUTSTVO ZA PRIPREMU
U mleveno meso, dodati očišćenu rendanu bundevu, sitno seckan crni i beli luk,, kiselu pavlaku, prezlu, jaje, peršun, djumbir, so i mleveni biber. Dobro umesiti rukom, da stane 15 minuta i od mase napraviti 30 ćufti uvaljanih u brašno, piše Recepti kuvar.
Ćufte poredjati u posudu za pečenje prethodno podmazanu sa uljem. 300 gr bundeve iseckati na sitne kocke, preliti sa 1 kašikom maslinova ulja, 1 kašikom jabukova sirćeta, 2 prstohvata suvog ruzmarina, nabacati izmedju ćufti. Peći na 200 stepeni 30 minuta.
U posudu staviti 2,5 dcl pavlake za kuvanje, 2,5 dcl vode, prstohvat struganog muskatnog oraščića i malo soli, preliti preko ćufti i peći još 15 minuta. Posuti seckanim peršunom i služiti uz kuvanu rižu.