Naslovna Recepti 7 najboljih slatkih i slanih jela sa šljivama

7 najboljih slatkih i slanih jela sa šljivama

170
PODELI
Šljiva
Šljiva

Šljiva je izvor hranljivih materija, prirodni je lek i ubraja se u veoma korisnu namirnicu.

Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste. Predstavićemo vam sedam slanih i slatkih recepata u kojima se koriste šljive

1. Jednostavna čorba sa krompirom i suvim šljivama

Krompire oljuštiti, naseckati na manje komade, staviti u posoljenu vodu koja vri. Jedan naseckati na što sitnije komade da bi se prilikom kuvanja raskuvao i dao čorbi potrebnu gustinu. Dodati suve šljive nasekane na manje komade, nastaviti kuvanje dok šljive sasvim ne smekšaju. Dodati bešamel, promešati, začiniti solju i biberom, biozačinom, i kašičicom maslinovog ulja. Promešati i skinuti s vatre.

2. Piletina punjena šljivama

File nalupati u foliji, šljive oprati, izvući košticu, prerezati na pola, i poređati ih po piletini. Šnicele zarolati, krajeve uhvatiti čačkalicama ili zašiti. Posudu za pečenje nauljiti, rolovanu piletinu takođe, i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Nakon pečenja meso iseći na tanke parčiće.

(RECEPT) BABA TI JE PRAVILA KNEDLE SA ŠLJIVAMA Evo kako da napraviš iste, a možda i bolje!

3. Knedle sa šljivama

Krompire u ljusci skuvati u slanoj vodi, očistiti ih, dobro ih zgnječiti, dodati jaje, malo ulja, soli, brašna po potrebi. Napraviti kuglice, ukoliko se lepe dodati još brašna. U sredinu kuglice umetnuti opranu šljivu bez koštice. Knedle kuvati u vreloj vodi, a gotove su kada izađu na površinu. U tiganju na ulju uz mešanje pržiti prezle i šećere, po želji i cimet, i u tu smesu dobro uvaljati knedle.

4. Kolač sve u devet sa šljivama

Jednostavan recept, jedan od onih koje obožavaju domaćice, a zahteva 3 jaja, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna, 9 kašičica mleka, 9 kašika ulja, prašak za pecivo, puding od vanile. Sastojci za testo se po ovako zadatom rasporedu dodaju i mešaju. Smesu uliti u prethodno nauljenu posudu za pečenje, a po njemu poslagati oprane i na kriške naseckane šljive. Peći na 180 stepeni, otprilike do 40-ak minuta, dok ne porumeni. Po želji dodati malo umućenog šlaga.

5. Gusti krem od suvih šljiva i meda

Šljive oprati, staviti u posudu s hladnom vodom 1,5 sat, pa ih ocediti, izvaditi koštice i smiksati u blenderu. Dodati im med, mlevene orahe, kašičicu ruma i cimeta. Dobro promešati i staviti u posudu. S ovim kremom mogu se namazati kolači, palačinke, možete mazati na hleb, puniti pogačice…

6. Kompot od suvih šljiva

Šljive dobro oprati, osušiti, i pošećeriti, s tim da na 400 grama suvih plodova ide oko 150 grama šećera. Po želji dodati i cimet. Sve to politi s litrom vode i kuvati polako, na umerenoj vatri dok šljive ne nabubre.

.
Šljiva,
Šljiva,

7. Marmelada od šljiva

Šljive oprati, očistiti, skuvati dok ne omekšaju. Kada nabubre dodati im šećer, na dva kilograma šljiva 140 grama, i nastavite kuvati uz mešanje još 20-ak minuta dok se ne postigne žena gusta, tj. kompaktna masa. Marmeladu preliti u prethodno sterilizovane i tople tegle, umotati ih u deblju krpu i pustiti da se lagano hlade do narednog dana. Tek nakon toga zatvoriti ih.

Tanja Šimundić Bendić/ Slobodnadalmacija


Inicijalizacija u toku...