Ćušpajz, šargarepa, recept, povrće,

Sok od šargarepe svrstava se u najbolje napitke koje možete podariti svom organizmu, a naročito ukoliko je domaći. Pogledajte sedam razloga zbog kojih bi trebalo češće da pijete ovaj čudotvorni sok…

Mali broj nas ima naviku da pije sokove od povrća, a to je velika greška. Ovi sokovi sadrže dovoljne količine hranljivih nutritijenata, a mnogo manje šećera nego voćni sokovi. Ako želite da uvrstite sokove od povrća u svoju ishranu, možda ne bi bilo loše da krenete od soka od šargarepe. Evo i zbog čega, piše Blic Žena.

Koristan je za jetru

reklame

Šargarepa poboljšava rad jetre i pomaže telu da lakše izbaci otrove.

Pomaže u sprečavanju nastanka tumora

Velike količine karotenoida sadržane u šargarepi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primer, grlića materice i debelog creva.

Smanjuje holesterol

Šargarepa sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih telo izbaci kao otpad.

Poboljšava vid

Šargarepe sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.

Poboljšava kvalitet kože

Upravo velike količine vitamina A, čine da šargarepa deluje kao štit za kožu i sprečava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je šargarepa delotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.

Daje energiju

Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.

Poboljšava kvalitet zuba

Šargarepa sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva sprečavaju štite koren zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu beli.

Izvor: Blic Žena

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.