Sigurno se sećate da su vas roditelji upozoravali da će se, ukoliko progutate žvaku, ona zalepiti za creva ili će se desiti još mnogo gore stvari.
Pošto verovatno i dalje uživate u žvakaćoj gumi, možda vas zanima šta se zaista dešava u organizmu, ako je slučajno progutate.
Žvake se sastoje iz zaslađivača, sredstava za zgušnjavanje, čestica za omekšavanje, sastojaka za aromu, sredstva za bojenje i konzervansa, piše Mogu ja to sama.
Ukoliko progutate žvaku u organizmu se dešava sledeće:
– u jetri se razlažu boje, konzervans i stabilizatori, kako bi se organizam zaštitio od alergijskih reakcija ili trovanja,
– hlorovodonična kiselina u stomaku razdvaja šećer, ukuse (na primer, pepermint) i omekšivače (na primer, biljna ulja i glicerin),
– žvaka je u stomaku izgubila lepljivost tako da će je creva izbaciti iz organizma u roku od 24h.
Kao što ste videli, žvaka nije toliko opasna.
Ne zaboravite da žvaka može da bude izvor nadutosti i ukoliko je puna šećera može da šteti zubima.
Birajte nezaslađene varijatne, a za svaki slučaj se potrudite da je ne progutate.