Sigurno se sećate da su vas roditelji upozoravali da će se, ukoliko progutate žvaku, ona zalepiti za creva ili će se desiti još mnogo gore stvari.

Pošto verovatno i dalje uživate u žvakaćoj gumi, možda vas zanima šta se zaista dešava u organizmu, ako je slučajno progutate.

Žvake se sastoje iz zaslađivača, sredstava za zgušnjavanje, čestica za omekšavanje, sastojaka za aromu, sredstva za bojenje i konzervansa, piše Mogu ja to sama.

reklame

Ukoliko progutate žvaku u organizmu se dešava sledeće:

– u jetri se razlažu boje, konzervans i stabilizatori, kako bi se organizam zaštitio od alergijskih reakcija ili trovanja,

– hlorovodonična kiselina u stomaku razdvaja šećer, ukuse (na primer, pepermint) i omekšivače (na primer, biljna ulja i glicerin),

– žvaka je u stomaku izgubila lepljivost tako da će je creva izbaciti iz organizma u roku od 24h.

Kao što ste videli, žvaka nije toliko opasna.

Ne zaboravite da žvaka može da bude izvor nadutosti i ukoliko je puna šećera može da šteti zubima.

Birajte nezaslađene varijatne, a za svaki slučaj se potrudite da je ne progutate.

Mogu ja to sama

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.