Sok od šargarepe svrstava se u najbolje napitke koje možete podariti svom organizmu, a naročito ukoliko je domaći. Pogledajte sedam razloga zbog kojih bi trebalo češće da pijete ovaj čudotvorni sok…
Mali broj nas ima naviku da pije sokove od povrća, a to je velika greška. Ovi sokovi sadrže dovoljne količine hranljivih nutritijenata, a mnogo manje šećera nego voćni sokovi. Ako želite da uvrstite sokove od povrća u svoju ishranu, možda ne bi bilo loše da krenete od soka od šargarepe. Evo i zbog čega, piše Blic Žena.
Koristan je za jetru
Šargarepa poboljšava rad jetre i pomaže telu da lakše izbaci otrove.
Pomaže u sprečavanju nastanka tumora
Velike količine karotenoida sadržane u šargarepi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primer, grlića materice i debelog creva.
Smanjuje holesterol
Šargarepa sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih telo izbaci kao otpad.
Poboljšava vid
Šargarepe sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.
Poboljšava kvalitet kože
Upravo velike količine vitamina A, čine da šargarepa deluje kao štit za kožu i sprečava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je šargarepa delotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.
Daje energiju
Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.
Poboljšava kvalitet zuba
Šargarepa sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva sprečavaju štite koren zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu beli.
Izvor: Blic Žena