VAGINA: Sve što treba da znate o svojoj mačkici Da li se vagina povećava od mnogo seksa?

Od šampona i dnevnih uložaka do farmerki i hlora, neke stvari štete zdravlju vaše ribice više nego što možete i da sanjate…

Za zdravlje vagine važno je da živite što prirodnije – odnosno da ne ugrožavate prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima.

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu da ugrože zdravlje, a da toga uopše nismo svesni. Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba da miriše poput rajske dunjevače.

reklame

Najbolja je voda

Najveći je mit kako vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako pridonosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde kako je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH sluzokože. Sve što narušava prirodnu kiselost može da bude uzrok upala i gljivica. Za pranje je najbolja obična voda. Može i mineralna voda, ali blago ili prirodno gazirana ne dolazi u obzir.

Dnevni ulošci i tamponi su uzrok infekcija

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao “neophodni”. Realnost je da je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovito korištenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to sprečava “dotok vazduha” i potpomaže razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

Farmerke su pogodne za stvaranje gljivica

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da “diše” su uske farmerke. Bolje je da nosite odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama koji zarobljava prirodne izlučevine vagine. Najbolji izbor je uvek pamuk.

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo…

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina “vlage” zavisi od razdoblja ciklusa, kao i o s stanja seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, već zbog kupaćih kostima koji sprečavaju normalno sušenje. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrbež, peckanje…

Probiotici su saveznici vagine

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom najbolji su prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima.

Pažljivo sa deterdžentom i omekšivačem

Sredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim dodacima koji daju lep miris, ne i vaginalno zdravlje. Oni mogu užasno da iziritiraju genitalno područje, pa bi vambolje bilo da birate hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite sav donji veš.

dailymail / kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.