ZAŠTO SLAVIMO ROĐENDAN I DUVAMO U SVEĆICE: Ovo je pravo poreklo rođendanskih običaja

0
838

Tokom srednjeg veka slavljenje rođendana bilo je zabranjeno, jer se smatralo da rođendani, kao deo paganske zaostavštine predstavljaju pretnju za Hrišćanstvo.

Ideja o slavljenju rođendana datira još iz davne, paganske prošlosti naroda. Kao deo paganske zaostavštine, sa dolaskom hrišćanstva biva potisnuta, pa čak i zabranjena.

Pagani su verovali da zli duhovi vrebaju ljude oko svakog značajnog datuma i perioda koji donosi promene. Jedan od najznačajnijih datuma u životu svake osobe je dan njegovog rođenja, tj. dan kada postaje za jednu godinu stariji.

Stari Grci su verovali da svaku osobu na njen rođendan pohodi njen duh zaštitnik i kraj nje stražari. Duh zaštitnik je veza čoveka sa određenim božanstvom na čiji rođendan je rođen. Oni su i zaslužni za to što rođendanska torta danas ima svećice, a ideju su verovatno “pozajmili” iz Egipatskih svetkovina prilikom krunisanja faraona.

Sveće na tortu stavljane su da bi oterale zle sile. Vatra na slavljeničkom kolaču bila je simbol svetlosti i borbe protiv tame. Osim toga, Grci su pravili kolač u obliku Meseca koji su nosili na žrtvu Artemidi, a ukrašavali su je svećama, kako bi kolač što vernije predstavljao Mesec.

U starom Egiptu se poput rođendana slavio datum krunisanja faraona, tj. datum kada je on postao božanstvo. Za vladare je tako datum krunisanja bio važniji i od datuma rođenja. Najstariji zapis iz Egipta o proslavljanju rođendana datira negde oko 3.000 godina pre nove ere, mada egiptolozi tvrde da je ovde reč o proslavi krunisanja, tj. faraonovog rođenja kao Boga.

Pročitajte i  Predznak nevolje ili talisman za ljubavnu sreću: Evo šta treba da znaš ako u svojoj kući imaš paunovo pero

Rimljani su bili prvi narod kod kojih su se slavili rođendani običnih ljudi. Ipak, rođendane su slavili samo muškarci.

Sa dolaskom Hrišćanstva, ovakva tradicija i običaji su gušeni, jer su smatrani jeretičkim i opasnim, pa je tokom Srednjeg Veka slavljenje rođendana bilo skoro sasvim iskorenjeno. Dugo se i umesto datuma rođenja slavio datum krštenja, kao svojevrsan kompromis između hrišćanstva i tradicije.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.