ZAŠTO KRČI STOMAK: Šta uzrokuje krčanje creva

Krčanje creva u stomaku najčešće nije znak nikakvog oboljenja. Takvo krčanje izazivaju gasovi u stomaku koji nastaju usled probave ili zbog lošeg žvakanja hrane, prebrzog konzumiranja hrane, ili zbog toga što razgovarate dok jedete, pa gutate i velike količine vazduha koji kasnije putuju kroz probavni sistem.

Krčanje u stomaku

Ti zvuci nalik na brbotanje najčešće se javljaju upravo u trenutku kada čovek vodi važne razgovore razgovore s važnim osobama. On brzo počinje da kašlje ili da škripi stolicom kako bi prikrio ove neprikladne zvuke, no obično ne može nikoga da prevari. Ako biste se i vi našli u tom nezavidnom položaju, utešite se pomišlju da se to dešava i značajnijim ličnostima. Do krčanja dolazi zbog velike količine gasa u crevima, koji se šumno pomera zajedno sa tečnom sadržinom creva, naročito u slučajevima loše probave – piše Dijeta i zdravlje.

Ako se naviknete da dobro žvaćete hranu, znatno ćete umanjiti opasnost od toga da ćete se pretvoriti u duvački instrument, a istovremeno ćete izbeći i mnoge druge nezgode; to vam nikada nećemo ponoviti dovoljno puta. U slučaju da se ovo krčanje suviše često ponavlja, uzmite neko sredstvo koje apsorbuje gasove, uglavnom na bazi uglja, koje ćete naći u svim apotekama. Ako ostanu bez dejstva, znači da se u vašem probavnom aparatu dešava nešto nenormalno.

ZAŠTO moj stomak krči?

reklame

Ako smo gladni i osećamo potrebu da jedemo, sam pogled na hranu, miris ili misli o hrani će izazvati naš probavni sistem da šalje mozgu signale da se svi sistemi pripremlje za unos hrane. Ovo uzrokuje da linija mišiće želuca i creva počinju da se kreću i oslobadjaju digestivne tečnosti, što opet izaziva vazduh i fermentisane gasove koji plutaju u našem crevnom sistemu.Najčešće je ovaj proces tiha, ali ima potencijal da odsvira “simfoniju želudca”, koja može ponekad ličiti i na “grmljavinu.”

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.