VIDEO Sarajevska šampita: Uspeva svima samo zbog ovog pravila!

0
165

Sarajevska šampita je kolač koji će vaši gosti obožavati. Brz i jeftin kolač, prikladan za svaku priliku. Iako izgleda “grandiozno”, uz malo truda može ga sa puno uspeha napraviti i onaj kome je to prvi kolač u životu!

Sastojci:

Za kore: 11 žumanaca; 11 kašika šećera; 11 kašika ulja; 11 kašika mleka; 11 kašika brašna; malo praška za pecivo; korica limuna

Za agdu: 22 kašika šećera; 11 kašika vode; kriška limuna.

Za šam: 11 belanaca; 11 kašika šećera;

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 – 30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.


Stil


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.