UKRASNI LUK ĆE VAM RAZVEDRITI DAN: Ova ljubičasta loptica nije igračka, već cvet!

Raznobojni alijumi različitih veličina se sade u oktobru da bi u proleće ukrasili vrt

Lukovice ukrasnog luka (allium giganteum) sade se u oktobru, pa je sada pravi trenutak da se osmisli, nabavi i formira lepa rondela koja će naredne godine urkasiti vrt atraktivnim lopticama.

Ukrasni luk može biti različitih visina, pa u sredinu (ukoliko je rondela) treba zasaditi lukovice gigantskog ukrasnog luka čiji su cvetovi velike ljubičaste lopte veličine i po 30 santimetara. Ispred gigantskog luka treba posaditi niže vrste. Ukrasni luk se može kombinovati i prema bojama i saditi naizmenično. Naime, alijumi mogu imati beli, roze, plavi i cvetove u crvenom spektru boja. Lepota cvetnih lopti je takva da može da se kombinuje sa bilo kojim cvetnicama, a da među njima opet dolazi do izražaja.

reklame

Prvo treba odabrati sunčano mesto, jer im je neophodno toplo stanište. Za njih ne postoji previše toplo vreme, jer odlično podnose sušu i letnje vrućine.

Sade se u duboko, plodno i dobro drenirano zemljište na dubini bar duplo većoj od visine lukovice. Razmak sadnje mora da bude najmanje 10 santimetara za manje, a za veće lukovice bar 20 santimetara.

UKRASNI LUK ĆE VAM RAZVEDRITI DAN: Ova ljubičasta loptica nije igračka, već cvet!

 

Luk će procvetati u maju i punu lepotu dostići u junu. Veličina cvetova zavisi od vrste.

Nakon precvetavanja treba ukloniti cvetna stabla, a listove ostaviti da se sami osuše. Svake dve ili tri godine lukovice treba razdeliti i rasaditi.

ukrasni-luk

novosti.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.