Dragana – staro slavensko ime izvedeno od reči “draga”.Ime se najčešće sreće u Srbiji ali i drugim republikama bivše Jugoslavije, i u Bugarskoj. Muška varijanta je Dragan. Jedna od ćerki kneza Lazara nosila je to ime, a njegovu slavu danas nastavljaju operska pevačica Dragana Jugović del Monako, voditeljka Dragana Kosjerina i srpska atletska reprezentativka u bacanju diska Dragana Tomašević.

reklame

Danijela – ime potiče iz starohebrejskog i znači “Bog je moj sudijа” . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč “dan”, pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju. Danas se ovako zovu glumice Vranješ, Štajnfeld, Petković, Mihailović…

Snežana – takođe slovensko ime i, logično, dolazi od prideva snežna. Ovo ime danas proslavljaju glumice Snežana Bogdanović i Snežana Savić, kao i TV voditeljka Snežana Dakić.

Vesna – potiče iz slovenske mitologije i ime je boginje proleća. Zauvek ćemo pamtiti stjuardesu Vesnu Vulović, jedinu osobu koja je preživela pad sa visine od 10.160 metara bez padobrana, a godinama uživamo u fantastičnoj glumi Vesne Čipčić i Vesne Trivalić, kao i u emisijama autorke Vesne Dedić.

Slađana – Slađana je, verovali ili ne, izvorno srpsko ime koje je davano deci u želji da budu slatka i vesela. Svakog drugog dana gledamo voditeljku „Beogradske hronike“ Slađane Tomašević, a slavimo i „Princezu“ srpskog novog talasa – Slađanu Milošević.

Biljana – narodno žensko ime danas naročito rašireno u Makedoniji. Najverovatnije vodi poreklo od reči “biljka“. Poznata je narodna pesma “Biljana platno beleše“, a danas se tako zovu Biljana Tipsarević i Biljana Vraneš.

Aleksandra – ovo ime vodi poreklo od svog muškog oblika Aleksandar. Ime je stvoreno od glagola “aléxo” – branim i imenice “anér” – čovek, junak. U prenosnom značenju značilo bi “ona koja brani narod”. Tako se zvala poslednja jugoslovenska kraljica, supruga kralja Petra II, a danas to ime sa ponosom nose pevačice Kovač i Radović.

Anđela – reč je o obliku imena “Angela” koje potiče od grčke reči “angelos” ili “Aggelos” i označava božjeg poslanika ili anđela. Veruje se da se ime u Srbiji pojavilo u 19. veku, kad i prezime “Anđelković”. Ovo ime danas nosi mlada glumica Anđela Jovanović.
Ana – ovo je jedno od mnogih biblijskih vlastitih imena, vrlo raširenih u svetu. Na izvornom hebrejskom, a onda i na grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost. Tako se zvala žena Stefana Nemanje, a danas je tu teniserka Ana Ivanović, pevačica Ana Kokoić, glumica Ana Sofrenović…

Jelena – Jelena je ime koje ima grčko poreklo i potiče od reči „hele“ – sjajna, blistava. Često je u Srbiji, Hrvatskoj, ali i Litvaniji i Rusiji. Istorija pamti Jelenu, ženu srpskog cara Dušana, ali i Jelenu Anžujsku, suprugu kralja Uroša. Tu je i ćerka kneza Lazara Jelena Lazarević. Danas se radujemo teniskim poenima Jelene Janković i Jelene Dokić, a pratimo i rad još jedne Jelene – supruge najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Ivana – jedno od najpopularnijih imena svih vremena, ima latinsko poreklo, a u prevodu znači “Bog je milostiv”. U mislima skačemo zajedno sa atletičarkom Ivanom Španović, u slobodno vreme čitamo reči Ivane Dimić, a uživamo u ulogama i pesmama Ivane Žigon, kao i u muzici Ivane Peters.

Jovana – kao i Jovan, ime se često dovodi u vezu sa muškim imenom Ivan (Ivana) i smatra se da vode poreklo od istog hebrejskog imena. Ipak, pretpostavlja se da je do nas došlo preko latinskog i grčkog jezika, a značenje je isto – “Bog je milosrdan”.

Anastasija – smatra se da ime Anastasija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači „Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija. Danas ovo ime proslavlja glumica Anastasija Anja Mandić.

Teodora – ime koje je od davnina prisutno, naročito u pravoslavnom svetu i znači “dar Božiji”. Ćerka Stefana Dečanskog zvala se Teodora, a i dalje se lome koplja oko toga da li je i jedna ćerka cara Dušana nosila ovo ime.

stil.kurir.rs

loading...