Pre Drugog svetskog rata mnoge devojčice i žene u centralnoj i zapadnoj Srbiji zvale su se Radmila, a za to vreme su se u Vojvodini rađale Marije, Milice, Ljubice i Vere.

U posleratnim godinama Radmilina popularnost je posustala, a pojavile su se Ljiljane, Milene i Nade. Vojvođani su i dalje rađali Marije, a jug Srbije proslavilo je žensko ime Mirjana – piše Stil.

Veoma je zanimljiv podatak da je tokom pedesetih godina Slavica bila izuzetno popularna u Vranju! Za to vreme, Beograđanke su rađale Ljiljane, a Vojvođanke – Dragice.

reklame

U narednoj deceniji najpopularnija imena bila su Snežana, Vesna i Slađana, a sedamdesetih se na tron penju Dragana, Danijela i Biljana.

Osamdesetih su skoro sve bile Jelene i Ivane, a od 1991. do 2001. godine rodilo se mnogo Milica. Tada je poraslo interesovanje i za Jovane, Aleksandre, Anastasije i Teodore.

U novom milenijumu Milica i dalje dominira, ali sve češće su i Anđela i Slađana, a u južnoj Srbiji vlada – Anastasija.

Po ovom preseku, dajemo vam značenja najpopularnijih srpskih žuških imena, zajedno sa pregledom slavnih Srpkinja koji su se tako zvale:

Ramila – ime je slovenskog porekla i nastalo je spojem imenice “radost” i prideva “mila”. Kao muški oblik pojavljuje se i Radmil i Radmilo, a iz osnovnog ženskog su nastala imena Rada, Radica, Raduška… Najpoznatije Srpkinje ovog imena su glumice Radmila Savičević i Radmila Živković, kao i operska diva Radmila Bakočević.

Marija – ime je latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Spada među najstarija poznata ženska imena, veoma zastupljena u hrišćanskim zemljama. Samo značenje imena nije sasvim razjašnjeno. U različitim jezicima ima različita tumačenja: ona koju Bog ljubi, uzvišena, ona koja je voljena, gospođa/gazdarica, milostiva… Kao ime Isusove majke ime simbolizuje čistu i duboku ljubav. Kod nas je ime bilo popularno 30-ih godina zahvaljujući voljenoj kraljici Mariji Karađorđević, pa glumicama Marija Crnobori i Marija Karan, kao i pevačici Mariji Šerifović.

Ljubica – ime je staroslovenskog porekla, izvedeno od imena Ljubinka ili Ljuba. Postoji tumačenje da je ovo ime izvedeno od naziva biljke ljubičice, ali i da vodi poreklo do glagola ljubiti. Poznate Ljubice – Ljubica Obrenović, supruga kneza Miloša, Ljubica Čakarević, junakinja iz Prvog svetskog rata, Ljubica Sokić, slikarka i akademik.

Vera – postoji tumačenje da je ime nastalo do latinske reči koja znači ozbiljna, istinita. Drugo, hrišćansko tumačenje ime vezuje za jednu od glavnih vrlina ove religije, pa bi se u tom smislu moglo prevesti kao “ona koja veruje” ili “ona koja je verna/verujuća”. Od ovog imena izvedeno je ime Verica, a u istoriji su poznate Vera Pavladoljska kojoj je pesmu posvetio Matija Bećković, Vera Ivković, pevačica narodne muzike, atletičarka Vera Nikolić…

Milica – ime slovenskog porekla, naročito popularno u zemljama bivše Jugoslavije. Izvedeno je od prideva “mila”, pa se Milica može prevesti kao “ona koja je jako mila” ili “ona koja je rođena da bude mila”. Kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića i namesnica kneževine Srbije vladala od njegove pogibije u Kosovskom boju jedna je od omiljenih srpskih vladarki, proglašena i za sveticu, a korene popularnosti ovog imena verovatno treba tražiti tu. Osim nje, tako se zvala i supruga Ive Andrića, Milica Babić, prva školovana žena kostimograf u Srbiji, kao i književnica Milica Stojadinović Srpkinja. Slavu ovog imena danas pronose Milica Dabović i Milica Mandić.

Mirjana – o poreklu ovog imena postoji nekoliko mišljenja. Neki tvrde da potiče od imena Marija, drugi kažu da potiče od latinske reči “mira” što znači “čudesna”, a postoji i mišljenje da je poreklo od hebrejske reči “miriam”, koja se prevodi kao “jogunasta”. Najveći je broj onih koji smatraju da ime Mirijana potiče od reči mir, pa se prevodi kao “ona koja je mirna”. Mirjana Joković i Mirjana Karanović su čuvene sprske glumice.

Slavica – ime slovenskog porekla nastalo od reči “slava”. Daje se deci da bi bila slavna, uspešna. Značenje imena Slavica je isto kao Glorija, a tako su se zove političarka Đukić Dejanović.

Dragica – staro slavensko ime izvedeno od reči “draga”, “mila”. Ime je bilo popularno nakon Drugog svetskog rata jer se tako zvala narodni heroj Dragica Pravica, a danas se tako zove rukometašice Dragica Đurić.

Ljiljana – staro slovensko ime, izvedeno od naziva biljke ljiljan i predstavlja želju roditelja da dete bude lepo, nežno i ljupko. Slavu ovog imena danas pronose novinarka Ljiljana Smajlović i glumice Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.

Milena – izvedeno je od prideva „mio“. Tako se zvala kneginja i kraljica Crne Gore – Milena Petrović, supruga kralja Nikole. Ovo ime proslavila je i slikarka Milena Pavlović – Barili, a danas ga slavimo zbog glumice Milene Dravić i operske pevačice Milene Kitić.
Nada – srpsko hrišćansko nasleđe donosi nam žensko ime Nada koje predstavlja jednu od tri hrišćanske vrline (vera, nada i ljubav). Svako jutro nas budi doktorka Nada Macura, uživamo u ulogama Nade Blam i Nade Šargin, a radujemo se uz hitove Nade Obrić i Nade Topčagić.

… NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANICI ….

loading...